Start initiatief

JIJ magazine: editie november 2016 Nooit te oud voor zonnepanelen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Ben je een Overijsselse huizenbezitter en wil je je woning verduurzamen? De Energiebespaarregeling Overijssel biedt je die mogelijkheid. Sinds 1 juni dit jaar kunnen woningbezitters tegen een aantrekkelijke rente een lening afsluiten om te investeren in isolatie, zonnepanelen of hoogrendementsbeglazing.

De regeling is populair. Niet alleen bij jonge mensen, ook het echtpaar Holtkuile uit Slagharen, 81 en
78 jaar, investeert nog in hun woning. Want waar dat elders niet mogelijk is, kunnen in Overijssel ook mensen van 75 jaar en ouder een beroep doen op de regeling.

Een wens van jaren gaat in vervulling

De heer en mevrouw Holtkuile hebben al heel wat aan hun huis, dat in 1973 werd gebouwd, laten vertimmeren. Zo lieten ze de open haard vervangen door een kachel die wel aan de milieueisen voldeed. In de jaren 80 zijn de muren geïsoleerd en de ramen vervangen door thermopane ruiten. Het huis is bovendien leeftijdsbestendig ingericht. In 1996 vond de laatste verbouwing plaats; een nieuw gedeelte met daarin een badkamer en een slaap- kamer werd aangebouwd. De heer Holtkuile: “Dat deel hebben we direct volledig laten isoleren.”

Mevrouw Holtkuile: “We hebben een fijne woning waar we graag nog een tijdje willen blijven wonen.” Dankzij de Energiebespaarregeling gaat voor de Holtkuiles een jarenlange wens in vervulling.

Er komen zonnepanelen op het dak en de ramen op de bovenverdieping krijgen hoogrendementsglas. De opmerking van hun zoon: “Pa, ik denk niet dat je ‘t mee gaat maken dat je de lening helemaal hebt afgelost“, schrok hen bepaald niet af.

Energiebesparing en wooncomfort

Alle maatregelen zorgen voor een lagere energierekening. “Natuurlijk zou het mooi zijn als we er ooit wat winst uit hadden kunnen halen”, aldus de heer Holtkuile. “Maar dan hadden we eerder moeten beginnen. De maatregelen zorgen in ieder geval voor een waardeverhoging van onze woning. De kosten hopen we er bij verkoop van ons huis weer uit te halen.” De grootste winst zit voor de Holtkuiles in de verbetering van het wooncomfort.

Stimulans

De energiebespaarlening was voor het echtpaar niet de reden maar wel een stimulans om toch nog een aantal duurzame aanpassingen te laten uitvoeren. “Informatie over de regeling was snel gevonden. Dat de regeling geen overdaad aan regels en beperkingen kent is heel prettig.” Het feit dat hun leeftijd geen bewaar was om de lening te verstrekken, hebben de Holtkuiles als zeer positief ervaren: “We kunnen het iedereen aanraden. Wat je zelf kunt bijdragen aan een beter milieu moet je doen.”

Energiebespaarlening Overijssel

De Energiebespaarlening Overijssel is een lening om je huis energiezuiniger te maken. Dat kan door het aanbrengen van zonnepanelen, isolatie, hoogrendementsglas of een warmtepomp. Het minimum leenbedrag is € 2.500,-, het maximum € 25.000,-. Met het verduurzamen van hun woning, leveren inwoners een enorme bijdrage aan het bereiken van de provinciale doelstelling ‘20% nieuwe energie in 2023’. De Energiebespaarlening wordt aangeboden door het Nationaal Energiebespaarfonds en de provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van de lening op www.energiebespaarlening.nl/overijssel.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 21-11-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 21-11-2019 23:8

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief