Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

23 mei 2013 Andre Mooij - 'Veranderen? Ons brein kiest liever voor de status quo'

Onderdeel van:

Onderdeel van:

We leven en werken in een tijd van immense veranderingen op sociaal, democratisch en financieel/zakelijk gebied. Dat heeft grote invloed op mensen, bedrijven en ‘instituten’, waaronder overheden.

De inspiratiesessie met André de Mooij (arp.mooij@gmail.com) is onderdeel van een serie van inspiratiesessies over veranderingen in de samenleving, de invloed van deze veranderingen op mens en organisatie, en verschillende aspecten daarbij komt kijken. Deze inspiratiesessies hebben tot doel een levendige middag, waar we ideeën, initiatieven en inspiraties met elkaar bespreken en delen.

André Mooij (arp.mooij@gmail.com) was voorheen werkzaam bij organisatie- en adviesbureau De Beuk en is nu werkzaam als zelfstandig adviseur.

Veranderingen en ons brein

We worden voortdurend geconfronteerd met de boodschap dat we moeten veranderen: als burger moeten we zelfredzaam worden, overheden moeten partner worden en bedrijven moeten om te overleven innoveren. De druk op veranderen is groot, maar dat binnen een context waarbij de onzekerheden ook heel groot zijn. Veranderen is moeilijk. Het doorbreken van vaste patronen, rituelen en gewoonten is zowel voor individuen als voor organisaties een lastige opgave.

Ons brein speelt daarbij een belangrijke rol. Vanuit ons ‘oerdenken’ verzet het brein zich tegen veranderingen. André Mooij zal in een interactieve presentatie door middel van filmpjes en oefeningen ons inwijden in de wereld van ons brein: de invloed van ons brein op onze weerstand tegen verzet en hoe daar mee om te gaan. Daarbij wordt onder andere ingegaan op begrippen als ‘framing’, ‘priming’ en ‘spiegelneuronen’. Deze kennis over de werking van het brein is nuttig voor het een effectieve communicatie over veranderingen.

Jij inspireert

Onder de noemer ‘Jij inspireert’ willen wij samen leren van nieuwe manieren van denken, doen, verbinden en netwerken in Overijssel. Daarom organiseren wij regelmatig inspirerende bijeenkomsten om visies met elkaar te delen.Downloads

JIJ Inspireert Video
Laatst bewerkt op: 04-08-2016