Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Huis aan huis september 2016 Toezicht vanuit de lucht

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Kun je vanuit de lucht controleren of bedrijven zich aan een vergunning houden?

Provincie Overijssel onderzoekt of zij bij toezicht en handhaving drones kan inzetten. Overijssel is de eerste Nederlandse provincie die hiermee experimenteert. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Drones worden vaak gebruikt voor bijvoorbeeld luchtfotografie, beveiliging en zakelijke inspecties. De provincie Overijssel wil weten of zij drones kan inzetten bij taken op het gebied van handhaving en toezicht. Daarom experimenteerde zij hiermee bij een depot van afvalverwerkingsbedrijf Twence.

In het werkgebied ‘handhaving en toezicht’ kunnen drones handig zijn bij het controleren of een door de provincie afgegeven vergunning nageleefd wordt. Maar bijvoorbeeld ook bij het controleren van drijflijnen in zwemwater, illegale kap, bodemsaneringen en ontgrondingen.

Experiment met drone

Experiment met drone

Experiment en resultaten

Het experiment startte met een vlucht over een depot van afvalverwerkingsbedrijf Twence. Een drone vloog over dit depot om de hoogte, diepte en breedte te meten. Uit het experiment blijkt dat je met een drone prima een bedrijfsterrein of depot in kaart kan brengen. Als je deze gegevens bundelt met de gegevens die vanaf de grond zijn verzameld, krijg je nog nauwkeuriger informatie. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van het werk van de handhavers en toezichthouders. En daar heeft de Overijsselaar baat bij.Downloads

Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-10-2016