Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Huis aan huis september 2016 Heidekoe terug in Overijssel

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Sinds begin september grazen er heidekoeien op Landgoed Het Lankheet in Haaksbergen. Deze zeldzame koeien gaan helpen bij het onderhoud van het heidegebied.

Het is bijzonder dat de heidekoe weer in Overijssel graast. Een aantal jaar geleden was deze koesoort bijna uitgestorven. De laatste exemplaren zijn in Denemarken net op tijd van de slacht gered. Dankzij een goed fokprogramma, lopen er tegenwoordig weer enkele kleine kuddes rond. Een van deze kuddes bevolkt de nieuw aangelegde heide op Het Lankheet.

Schrale grond

Eric Brinckmann, beheerder-rentmeester van Het Lankheet “We hebben nu drie koeien en een stier. Een van de koeien is drachtig, we hopen dat er meer volgen. De heidekoe is van oorsprong een Deens ras, dat al in de middeleeuwen in Nederland voorkwam. De koeien waren in die tijd interessant voor kleine boerenbedrijven. Naast dat ze melk en vlees leverden, hadden ze als groot voordeel dat ze konden leven op schrale grond. Wij gaan deze koeien om diezelfde eigenschap weer inzetten. Ze begrazen de nieuwe heide en houden zo het landschap schraal.”

De heidekoeien in Haaksbergen (foto Betty Morsinkhof)

De heidekoeien in Haaksbergen (foto Betty Morsinkhof)

Stuifduinen

De koeien kunnen in meerdere gebieden ingezet worden. De provincie Overijssel stelt hiervoor financiële middelen ter beschikking. Het Keukenzand, een oud stuifduinengebied op Het Lankheet, kan zo hersteld worden.

Een oud stuifduinengebied op Het Lankheet, het Keukenzand, kan zo hersteld worden. Eric: “Kenmerkend voor dit gebied is het fijnkorrelige zand, dat vroeger voor het schoonmaken en versieren van boerenkeukens werd gebruikt. Dit gebied willen we graag weer open hebben met zandplekken afgewisseld met de oorspronkelijke heide. Om dit plan te laten slagen, moeten de duinen flink begraasd worden. En dat gaan de heidekoeien doen.”

Groene Waaier

Het Lankheet is de schakel tussen het Buurserzand en het Witte Veen van Natuurmonumenten en het Haaksbergerveen van Staatsbosbeheer. De drie organisaties werken samen onder de naam De Groene Waaier. “Samen zetten we ons in voor een groter natuurgebied. Zo krijgt een aantal zeldzame diersoorten een groter leefgebied. Denk aan het heideblauwtje, de nachtzwaluw, de hoogveenglanslibel, de hazelworm, de heikikker en de levendbarende hagedis.”Downloads

Natuur
Laatst bewerkt op: 04-10-2016