Start initiatief

Volg de blog van Groen Groener Groenst-project 'Groene lessen voor groep 7 & 8' Blog - Doen (deel 2)

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Ben jij benieuwd naar de vorderingen die Atty en Asselien maken met hun groene idee?

In deel 1 van de blog kon je lezen wat de drive was van ondernemersduo Atty en Asselien voor project 'Groene lessen voor groep 7 & 8'. Een onderneming gaat echter niet zonder slag of stoot, waar liepen zij tegenaan?

Als ondernemersduo voelen we ons absoluut aangemoedigd door de Provincie Overijssel om onze ideeën verder vorm te geven. Al waren we ook doorgegaan zonder deze aanmoedigingsprijs. Tijdens de intensieve middag in het Provinciehuis (januari 2016) bleek dat de gekozen vorm ‘Ecologische lessen in het basisonderwijs’ veel feedback kreeg. Die feedback hebben we ter harte genomen. De rode draad van de reacties was dat er twijfel was naar de behoefte van basisscholen naar deze lessen. Daarom besloten we een gedegen onderzoek uit te voeren naar die behoefte.

Deelonderzoek: basisscholen

We spraken ons netwerk aan om directeuren van basisscholen in Zwolle (omdat we daar werken) te benaderen. Het doel was om een interview te organiseren, de directeur het hemd van zijn of haar lijf te vragen over het ‘groengehalte’ van de lessen én de behoefte eraan. Het lukte ons om via warme en ook ‘koude’ contacten deze afspraken te maken. We hebben intussen gesproken met 8 basisscholen in Zwolle. De open- en betrokkenheid van de directeuren, die wij hebben gesproken, was heel groot. Het bleek dat zij wel degelijk open staan voor meer activiteiten in de natuur, zowel buiten in natuur, op het schoolplein, in de wijk als ook in de vorm van lessen in de klas. Waar zij tegenaan lopen zal geen verrassing zijn: tijd, geld en hoe te organiseren. Het standaardpakket aan verplichte lessen neemt veel tijd in beslag. En er is nog geen ‘kruisbestuivende’ vorm beschikbaar zoals bijvoorbeeld groene taallessen in de open lucht. Zonder één uitzondering blijkt dat directeuren eigenlijk zeggen: help ons hiermee. Omdat we begrijpen dat gesprekken met acht directeuren geen valide onderzoeksresultaten geeft, gaan we in september alle basisscholen in Overijssel benaderen met een online enquête. Deze enquête is samengesteld op basis van de gesprekken die we hebben gehad.

Deelonderzoek (groene) organisaties

Tijdens de interviews met de directeuren van basisscholen bleek dat er veel groene organisaties in dit werkveld bezig zijn. Wij vinden het interessant om uit te vinden waarom dit aanbod te fragmentarisch is, onvoldoende gecombineerd of gecoördineerd wordt richting de scholen. Daarom plannen we afspraken met deze organisaties om hierover in gesprek te gaan.

Deelonderzoek Pabo

Een essentieel startpunt voor groen onderwijs zijn de Pabo’s. Daar worden immers de onderwijzers van morgen opgeleid. Daarom schrijven wij Pabo’s aan om over dit onderwerp een persoonlijke afspraak te plannen.
Ons doel is om in oktober/november aan de Provincie Overijssel een advies uit te brengen over dit onderzoek. Zodat de aanmoedigingsprijs ook tot iets concreets leidt. Dat vinden wij belangrijk. Daar voelen wij ons verantwoordelijk voor.
De subsidie Natuur & Samenleving is voorbij gekomen. We zagen daar ook de winnares van de wedstrijd Groen, Groener, Groenst en veel groene organisaties. Aangezien wij ‘natuurlijke personen’ zijn, kunnen we zelf geen subsidieaanvraag doen. Graag komen we in gesprek met groene organisaties in de Provincie Overijssel die met ons willen samenwerken om groen onderwijs op de basisschool verder te ontwikkelen. Met of zonder subsidie. Want wij – als ondernemers – investeren graag onze tijd (uren) om ons doel te bereiken als professionals in de expertisegebieden ‘groen’ en ‘communicatie’.Downloads

Natuur Energie
Laatst bewerkt op: 26-09-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 19-07-2019 6:7

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief