Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij Onderneemt Duurzaam ondernemen op zijn Indonesisch

Afkomstig uit:

Afkomstig uit:

Ouderen komen er uit nostalgie, jongeren bleven er de romantiek en vrijheid van vakanties Indonesië.

Indische mensen voelen zich er thuis en mensen die nog nooit in Indonesië geweest zijn, proeven hier voor het eerst de sfeer van het land. Dat allemaal in Kallenkote, waar te midden van groene weilanden het enige Indonesische dierenpark van Europa ligt: Taman Indonesia.

Marlisa en Diederik Wareman groeiden op tussen vogels en reptielen. Het was de passie van hun vader. Mensen kwamen de dieren bekijken, hun moeder serveerde er Indische hapjes en zo ontstond Taman Indonesia, 'Indonesisch park'. Na een bezoek aan het geboorteland van hun moeder, waren ook Marlisa en Diederik opslag verliefd op Indonesië. Vanaf 2009 runnen zij het dierenpark, dat in 2013 door de ANWB als het leukste uitje van Overijssel werd bestempeld en in 2012 een Gouden Wimpel voor groot gastheerschap won.

Nieuwe initiatieven

Steeds komt onderneemster Marlisa met nieuwe initiatieven. Eerst breidde ze het park uit met zoogdieren. “We kozen minder bekende diersoorten met een bijzonder verhaal. Zoals de loewak, de koffiekat. Deze kat eet koffiebessen. De duurste koffie ter wereld wordt gemaakt van de koffiebonen die je daarna in zijn ontlasting vindt. En de rijstvogel, dat vrolijk kwetterende vogeltje is mijn favoriet. Deze rijstvogel was in Indonesië net zo alledaags als de mus in Nederland, maar door gebruik van pesticiden op de rijstvelden zijn er nog maar een paar duizend over. Wij doen mee aan een fokprogramma voor hun behoud.” Een Javaans huisje met typisch dak, een Mentawai hut op palen, op de achtergrond het exotische lied van fluitende vogels. Stel je hier een brandende zomerzon bij voor, dieren die uit hun hol kruipen, bloeiende planten, 400 bezoekers die op een gemiddelde zomerdag door het park lopen, kleurrijke kraampjes met geurend eten en je waant je in Indonesië.

Duurzame kas

Met de aanleg van een duurzame tropische kas hoopt de familie voortaan het hele jaar bezoekers Indonesië te laten beleven. “Daarin moeten planten en specerijen groeien uit het tropisch Indonesische klimaat. En misschien dat er wat kleine dieren in verblijven.” De kas is innovatief, energiebesparend en zorgt voor werkgelegenheid. Daarmee komt het niet alleen in aanmerking voor het internationale keurmerk Greenkey, maar ook voor subsidie vanuit het Energiefonds Overijssel. Marlisa wacht op de uitslag van haar aanvraag.

Tuk Tuk netwerk

“Vanzelfsprekend willen wij als ondernemers iets creëren dat duurzaam is. Onze gebouwen bestaan grotendeels uit gerecyclede materialen. Voor milieuvriendelijk vervoer van treinstation Steenwijk naar ons park hebben we samen met andere ondernemers een elektrisch Tuk Tuk netwerk aangelegd.” Gemeente Steenwijkerland en provincie Overijssel verleenden financiële steun aan deze driewielers op elektriciteit en de benodigde oplaadpunten. Ook de duurzame gebouwen van het park ontvingen steun van de provincie. “Ik vind het goed dat de provincie de verantwoordelijkheid neemt om duurzaam ondernemerschap te stimuleren. Andersom stimuleren wij het toerisme en de werkgelegenheid in de regio.” En terwijl de vogels hun exotische deuntje fluiten, broedt de onderneemster alweer op nieuwe ideeën.

Meer informatie: Website Taman Indonesia.

Interessante regelingen

Taman Indonesia heeft in het verleden gebruik gemaakt van de inmiddels gestopte KITO regeling (Kwaliteits Impuls Toerisme Overijssel). Subsidieregelingen die er nog wel zijn:Downloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016