Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie juni 2016 Ontdek de geheimen van vliegbasis Twenthe

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De prachtige natuur ten zuiden van de start- en landingsbaan van vliegbasis Twenthe was altijd verboden gebied. Maar nu zijn de hekken weggehaald en kun je de geheimen van de voormalige vliegbasis zélf gaan ontdekken. De 130 hectare natuurschoon is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur in Overijssel (EHS) en eigendom van de provincie. Het verbindt de Lonnekerberg en de Landgoederen van Driene. Dwars door het gebied loopt een belevingspad, dat de rijke geschiedenis van het gebied vertelt. Gerard Lubbers, ecoloog en Frank Kleinsman, opgegroeid naast de vliegbasis, over hun indruk van het gebied.

Wat is er zo bijzonder aan het gebied?
“Kenmerkend voor het natuurgebied is de grote open vlakte. Toen de vliegbasis nog in gebruik was, werd het gras kort gemaaid en het maaisel afgevoerd. Zo ontstond dit bijzondere gebied”, aldus Gerard Lubbers, ecoloog van Eelerwoude. Hij werkte samen met de Timmerhuis Groep aan de inrichting van het gebied. “Het maaien zorgde voor bloemrijk grasland met veel soorten insecten, dagvlinders en levendbarende hagedissen.” De voormalige vliegbasis herbergt ruim 100 paar veldleeuweriken. Gerard glundert: “Dat is bijzonder. Deze vogels kwamen vroeger algemeen voor in het agrarisch landschap. Door de moderne landbouw trokken ze zich terug op het voormalige vliegveld. Vanaf half maart tot ver in juli is hun prachtige zang te horen. Het klinkt als druk en zangerig gekwebbel.“

Opnieuw ingericht voor de natuur
Gerard legt uit dat het ontwerp voor het gebied vooral gericht was op behoud en ontwikkeling van open gebied met bloemrijk grasland. Belangrijk voor soorten zoals veldleeuwerik en graspieper. “Daarnaast is ook gedacht aan dieren en planten die in bosranden voorkomen. Daarom vind je in het natuurgebied een afwisselend landschap: poelen, heide, schraal grasland en bos.” De grootste veranderingen zullen over vier á vijf jaar zichtbaar zijn. Dan heeft de bosaanplant een aardige omvang met fraaie geleidelijke overgangen van het open veld naar het bos.

Nu verschijnen al nieuwe soorten in het gebied zoals de kleine plevier. Deze komt op de onbegroeide grond af. “Maar dat is een tijdelijke situatie”, vertelt Gerard. “De inrichting en het toekomstig beheer is vooral gericht op het behoud van de bloemrijke graslanden en broedvogels zoals de veldleeuwerik. En de reeën zijn altijd wel in het gebied te zien. Ze zijn nu aan het wennen aan de nieuwe hekwerken en de nieuwe verbindingen met de Lonnekerberg en het gebied rond Hof Espelo. Frank: “Nu oogt het misschien nog wat nieuw en aangelegd, daar moet je doorheen kijken. Over 10 jaar is het nog veel mooier.”

Frank Kleinsman is eigenaar van Kleinsman Eten & Drinken. Dat ligt aan één van de ingangen van het gebied. Ook hij waardeert de natuur, die voor hem om de hoek ligt. “Het is hier fantastisch mooi en nog bij veel mensen onbekend. Ik ben hier opgegroeid. Ik vind het heel bijzonder dat ik nu zo maar het gebied in kan. De reeën die je hier kan zien en de rust die je ervaart als je hier het terrein opgaat: dat is echt een verrijking voor iedereen.” Op de vraag of het voor hem ook toeristisch interessant is, vertelt Frank enthousiast: “Jazeker. Het is nu overdag levendiger dan voorheen. We gaan met Kleinsman Eten & Drinken nu maandag ook open, nemen een extra parttime kracht aan en breiden onze kaart uit met een uitsmijter Fliegerhorst.”

De geheimen van Vliegbasis Twenthe
Eén van de uitkijkpunten in het gebied is ‘de Doppler’, een opengewerkte hangar waar vroeger motoren werden getest. Nu hoor je er geluiden van vliegtuigen en vogels en kun je luisteren naar de verhalen over de bewogen geschiedenis van dit gebied. Als ecoloog was Gerard Lubbers benieuwd naar de vogel geluiden in de Doppler. “Ik vind het erg origineel. Wat mij aanspreekt is dat je de geluiden hoort van vogels die je hier ook echt kan zien. Als je er ’s ochtends rond zonsopgang al bent dan zingen overal vogels om je heen.”

Het militaire verleden is op meer plekken voelbaar langs het belevingspad dat in totaal zo’n 3 km beslaat. Bijvoorbeeld de Spottershill die bovenop een oude shelter gemaakt is en de Parallax – twee grote brandstoftanks die nu als uitkijkpunt dienst doen. Of de voormalige schietbaan. Frank: “Je proeft het mysterie van de vliegbasis nog steeds. ’s Avonds, als ik klaar ben loop ik even een rondje. Je wordt vanzelf nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurd is.”

Het gebied is toegankelijk tussen zonsop- en zonsondergang om er te wandelen of fietsen. Het belevingspad sluit aan op de ‘Fliegerhorstroute’: een fietsroute van 24,5 km door het gebied van de voormalige Fliegerhorst die de Duitse bezetter aanlegde. De route leid je als vanzelf langs de verschillende landgoederen, op de Lonnekerberg en door Hof Espelo. Er zijn ook routes voor mountainbikers en ruiters in het gebied. Meer informatie op www.vliegbasistwenthe.info.

Rijk verleden en nieuw perspectief
Het gebied tussen Enschede, Hengelo en Oldenzaal kent een lange geschiedenis. Eerst waren er de boeren die leefden van landbouw en huisarbeid. Daarna begon de industriële revolutie: met huiswevers en fabrikanten die de stoomkracht naar Twente brachten. Er werden spoorlijnen en wegen aangelegd en in 1931 opende het eerste vliegveld. De start- en landingsbaan bestond toen uit een grasmat, 60 hectare groot. In WO II legde de Duitse bezetter een groot militair complex aan: de Fliegerhorst. De sporen zijn tot op de dag van vandaag te zien: een bonte verzameling historische woonhuizen, shelters, bunkers, hangars en andere gebouwen. Vanwege de Koude Oorlog werd de Vliegbasis Twenthe in de lucht gehouden. In 2005 verliet het laatste squadron F16’s de basis.

Inmiddels lonkt een nieuw perspectief voor het gebied: de Technology Base. De jarenlange ontdekkingstocht voor het weidse landschap met de vele historische gebouwen heeft geleid tot inspirerende bestemmingen. Bewoners en bezoekers kunnen de ruige natuur en de robuuste shelters, bunkers en hangars beleven. Bedrijven vestigen zich in bijzondere gebouwen om er te pionieren, te vernieuwen, grote aantallen mensen te trainen en om activiteiten en evenementen te organiseren. Zie ook www.overijssel.nl/technologybase en www.technologybase.nl.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016