Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie juni 2016 Nieuwe Maker Robin: “Kritisch, puntig en absurd”

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Zwolle beleeft in september tijdens het Stadsfestival de première van een toneelstuk van theatermaker Robin Kisjes. Het is door haar geschreven en geregisseerd. Het toneelstuk is het eindresultaat van Robins deelname aan de subsidieregeling Nieuwe Makers Overijssel. Het belooft een bijzondere voorstelling te worden: maatschappijkritisch en licht absurdistisch.

Binnen de regeling krijgen jonge kunstenaars een subsidie van de provincie om zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. Daarvoor moeten ze een eindproduct opleveren. Dat kan op het gebied van beeldende kunst, muziek of, zoals Robin, theater.

“Schrijven en regisseren is helemaal mijn ding”, vertelt Robin. “Mijn theater is maatschappij kritisch, puntig geschreven, met veel contrast en absurdistische invloeden. Het mooie van het absurdisme vind ik de miscommunicatie,
hoe mensen langs elkaar heen praten, elkaar niet begrijpen. Dit levert vervreemdende situaties op. Vaak tragische maar ook komische. Dat combineer ik met zaken die in de samenleving spelen en mij bezig houden. Door middel van absurditeit en de tragikomische contrasten wil ik het publiek laten lachen om dingen waar je normaal niet om lacht.”

Liefde voor theater
Robin komt uit een artistiek gezin in Dalfsen. Haar vader is componist en haar moeder heeft een filmbedrijf. Robin koos na de middelbare school voor een studie aan ArtEZ, de kunstacademie in Zwolle. “In mijn eerste jaar kwam mijn liefde
voor theater boven. In die richting wilde ik verder. En niet als docent, maar zelf theater maken en acteren. ”Dat laatste doet Robin, naast haar werk voor het toneelstuk dat ze nu schrijft en regisseert, met Josje Eijkenboom in theatergroep ‘Hardhout’. Haar muzikale talent kan Robin kwijt in een duo dat te boeken is voor feesten en partijen. “We spelen vele genres, maar de stijl waarin ik mijn eigen muziek schrijf is singer/songwriter, met een kritisch tintje uiteraard.”

Toneelstuk van een uur
Robin is nu in de eindfase van de productie. “Ik ben aan het schrijven en zet mijn ideeën om in een toneelstuk van een uur. En ik ga nu acteurs zoeken. Dat worden zowel beroepsacteurs als amateurspelers. Op het Stadsfestival, van 1 tot en met 4 september, spelen we mijn stuk een aantal keren. Ik hoop natuurlijk dat het daarna vaker opgevoerd wordt.” Hoe ziet Robin haar toekomst? “Ik ga met Josje door met ‘Hardhout’. En ik wil verder gaan met eigen theaterstukken schrijven en regisseren. Belangrijk voor mijn verdere ontwikkeling is in ieder geval dat ik publiek bereik heb en gezien word.”

Nieuwe maker
In 2015 begonnen naast Robin nog vier jonge kunstenaars als Nieuwe Maker. Ieder van hen wordt begeleid door een gevestigde naam; Robin door Niek van der Sprong. Hij produceert met zijn bedrijf theater- en muziekvoorstellingen en culturele festivals. “Robin is een theatermaker met veel passie en gedrevenheid”, vertelt Niek. “Wat mij erg aanspreekt is haar maatschappelijke betrokkenheid. Geen kunst alleen om de kunst, maar een verhaal willen vertellen en ergens
voor staan.”

Robin: “De begeleiding van Niek van der Sprong Culturele Producties is heel waardevol voor me. Ze begeleiden me op verschillende vlakken om mijn plannen en doelen te concretiseren. Van plan tot voorstelling. Wat moet ik doen, en wie moet ik benaderen om mijn plan concreet te krijgen.”
Het is volgens Niek een goede zaak dat provincie Overijssel investeert in nieuw talent: “Jonge kunstenaars kunnen van een eerste idee tot eindproduct iets neerzetten.” De subsidies voor 2016 zijn al verstrekt, maar wil je meer weten? Kijk op www.overijssel.nl/subsidienieuwemakers.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Evenementen Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016