Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie juni 2016 Stöppelhaene: traditie en vernieuwing

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

“We zoeken altijd naar vernieuwing, zonder het oorspronkelijke karakter van het evenement aan te tasten.” Dat zegt Paul Wittenhorst, de voorzitter van de stichting Stöppelhaene. Het Sallandse Oogstfeest wordt al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in Raalte gevierd.

Bijzonder aan Stöppelhaene (24-28 augustus) is dat het een heel sociaal gebeuren is. Zeker 1500 dorpelingen zijn als vrijwilliger betrokken bij het feest dat tegenwoordig vijf dagen duurt. Onder de 100.000 bezoekers die het evenement trekt, zijn veel oud-Raaltenaren. “Het is één grote reünie. Het hele dorp is er bij betrokken. Stöppelhaene is goed voor de gemeenschap en voor het verenigingsleven. Ook de jeugd is heel betrokken bij het feest. Zij komen met nieuwe plannen en zetten tegelijk de traditie voort. Je hoort elders vaak dat het moeilijk is om jongeren te betrekken bij het verenigingsleven. In Raalte is dat geen enkel probleem. Dat komt ook doordat wij ze de mogelijkheden geven om hun eigen ideeën uit te voeren” aldus Paul Wittenhorst.

Van heinde en ver
Behalve sociale verbondenheid brengt Stöppelhaene ook economische voordelen met zich mee. Dat was ook ooit de opzet van de bedenkers van het feest. Een klein groepje winkeliers keek in de jaren ’50 met jaloezie naar de braderiën en jaarmarkten die in de grote Overijsselse steden populair werden.

“In Raalte wilde men ook zoiets. Maar het moest wel een feest worden met een eigen identiteit. Dus kwam men al snel op de agrarische traditie van het dorp. De winkeliers van toen hadden overigens nooit kunnen bedenken dat Stöppelhaene anno 2016 zó populair zou worden. Niet alleen in de regio. Het publiek komt van heinde en ver. Stöppelhaene heeft Salland echt op de kaart gezet”, zegt de voorzitter niet zonder trots. De provinciale subsidie gaf daar ook een flinke impuls aan. Het stelde de organisatie in staat om ook de publiciteit voor het festival professioneel en eigentijds aan te pakken.

Typisch en streekeigen
Stöppelhaene is een feest met een typisch streekeigen karakter. Al eeuwenlang werd in augustus de laatste roggeoogst feestelijk binnengehaald. Een deel ervan ging naar de geestelijkheid, die het weer aan de armen schonk. Dat gebeurt nog steeds, alleen gaat nu een deel van de ‘oogstgave’ naar een kleinschalig landbouwontwikkelingsproject. Op het programma staan ook dit jaar weer grote namen. Marco Borsato en Guus Meeuwis zijn allang uitverkocht. Maar de Stöppelhaene formule voorziet in meer dan dat. Cabaretiers uit de regio, straattheater, een boerendag, concerten, kunst- en hobbymarkten, oldtimers en uiteraard het befaamde oogstcorso maken dat bezoekers van alle leeftijden aan hun trekken komen.

Roggemaaiersdag
Een voorproefje van het grote feest vindt plaats op 23 juli. Dan wordt de Roggemaaiersdag gehouden in Raalte. Het publiek kan dan kennismaken met het echte landelijke handwerk. Roggemaaiers oogsten met de hand, bindsters binden de rogge tot schoven, waarna de akker wordt geploegd. Er zijn demonstraties strovlechten en touwdraaien én een streekproductenmarkt. Kijk voor meer informatie op www.stoppelhaene.nl.

Stöppelhaene

Stöppelhaene


Stöppelhaene is één van de festivals die door de provincie wordt gesubsidieerd. Met het subsidiegeld moet ervoor gezorgd worden dat het festival bijdraagt aan de lokale en regionale economie. Meer over het Overijsselse evenementenbeleid vind je op
www.overijssel.nl/cultuur.Downloads

Energie Evenementen
Laatst bewerkt op: 04-08-2016