Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie juni 2016 Politiek een spel?

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wat is democratie? Wat merk je in je dagelijks leven van de overheid en hoe kun je zelf invloed uitoefenen. Hoe werkt het precies in de Staten- en raadszaal? Jongeren hebben vaak géén idee. ROC Menso Alting in Zwolle laat studenten zelf ervaren hoe de politiek werkt.

Twaalf klassen hebben de afgelopen maanden een Statenspel gespeeld in het Overijsselse provinciehuis. Henk Drost, coördinator van ROC Menso Alting, legt uit waarom: “We willen onze studenten laten ervaren dat de politiek geen ‘ver-van-m’n-bed-show’ is. We besloten de praktijk in de school te halen en nodigden Statenleden en raadsleden uit om hier te komen vertellen over hun politieke werk. Helaas bleven de studenten te veel in de schoolsituatie hangen.” Aanleiding voor ROC Menso Alting om te kiezen voor het Statenspel in het provinciehuis. “Toen pas kreeg het verhaal handen en voeten”, vertelt Henk. “De Statenzaal maakte indruk, het gebruik van de microfoon was leuk. Ook het feit dat de beste debater van het spel een prijsje krijgt, werkt positief."

Henk Drost

Henk Drost

Meerwaarde Statenspel
De meerwaarde van een Statenspel is volgens Henk Drost dat studenten ervaren dat het in
de politiek concrete zaken betreft die ook hen aangaan. Deelnemers aan het Statenspel worden ingedeeld bij een politieke fractie en maken zo kennis met de verschillen in partijstandpunten. Henk: “Ze leren compromissen sluiten. Dat heeft ook effect op het beeld dat studenten van de politiek hebben. Ze zien wie de politici zijn, wat ze doen en wat ze beweegt. Ervaren wat het is en niet afgaan op beeldvorming in de media zorgt er in veel gevallen voor dat ze een reëler beeld van de politiek krijgen.”

Ruimte voor minderheden
Een Statenspel levert meer kennis op over de provincie en inzicht in hoe om te gaan met verschillende belangen. Hoe je zelf invloed kunt uitoefenen en (misschien) betrokken kunt raken. Dat het in een democratie niet alleen gaat om de ‘meeste stemmen gelden´ maar dat er
ook ruimte is voor minderheden. Henk Drost: “We proberen studenten bewust naar het gedachtegoed van politieke partijen te laten kijken. Hoe gaat een politieke partij bijvoorbeeld om met de vluchtelingenproblematiek. Vaardigheden zoals debatteren en discussiëren, belangrijk voor het vak Nederlands, nemen studenten in de slipstream van het spel mee.”

Enthousiast
Henk Drost: “We vinden het heel bijzonder dat de provincie investeert in een programma om jongeren te betrekken bij de democratie. Politiek staat buiten hun belevingswereld en nu merken ze dat het toch anders ligt. Dus provincie, ga er alsjeblieft mee door!”

Tobias Overbosch
Het Statenspel was leuk en interessant. Ik ben geïnteresseerd in politiek. Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen heb ik promotiefilmpjes voor een politieke partij gemaakt. Het politieke spel was wat ik ervan verwachtte. Raadsvergaderingen lijken heel erg op Statenvergaderingen.

Chantal van Schellen
Ik had er eerst geen zin in maar vond het uiteindelijke toch wel leuk om te doen. Maar politiek is niet mijn ding! Ik vond het lastig mijn eigen mening te verwoorden. Wel heb ik veel geleerd over de provincie en de taken van de provincie. Grootste verrassing voor mij was dat er zonder de provincie geen Bevrijdings-festival zou bestaan.

Meer weten over ROC Menso Alting? Kijk op www.mensoaltingzwolle.nl.

Ook meedoen?
Provincie Overijssel zorgt ervoor dat er ieder jaar zo’n 5.000 jongeren en volwassenen kennis-maken met politici en politieke besluitvorming in de praktijk. Bijvoorbeeld door gastlessen van Statenleden en raadsleden, het naspelen van een Staten- of raadsvergadering of door deel te nemen aan een debatbijeenkomst zoals de Overijssel Debat Award. De provincie werkt hierin samen met Pro-Demos, Huis voor democratie en rechtsstaat en 16 Overijsselse gemeenten.

Kijk voor meer informatie op www.overijsseldoetmee.nl.Downloads

Energie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 04-08-2016