Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie juni 2016 Een Perzisch dessert

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In de kleine keuken van Mahnaz Abassi ruikt het heerlijk naar kardemom en munt. Twee ingrediënten die vaak in Perzische gerechten worden gebruikt. Vandaag komen ze terecht in een heerlijk yoghurt dessert met granaatappelpitjes en honing.

Mahnaz kwam tien jaar geleden als politiek vluchtelinge naar Nederland. De econome belandde na een lange asielprocedure uiteindelijk met haar kinderen in Deventer. Daar werd ze een soort ambassadeur van de Perzische cultuur en keuken.

Drie jaar geleden startte ze haar eigen bedrijf onder de naam Mahnaz.nl. Ze verzorgt Perzische avonden met lekker eten en live muziek en werkt als tussenpersoon voor bedrijven die zaken willen doen met Iran. Mahnaz: “Eten als sociaal gebeuren hoort al duizenden jaren bij de Perzische cultuur. Koken, samen eten en genieten met je gasten en daar alle tijd voor nemen vinden we heel erg belangrijk! Het brengt mensen dichterbij elkaar.” Dat was dus wel een cultuurshock in Nederland, waar de moderne, jachtige mens z’n best doet om binnen een half uur een maaltijd op tafel te zetten. “Maar gelukkig komt ook hier steeds meer aandacht voor koken. De Perzische avonden en de hapjes zorgen meestal voor een wow-moment bij de gasten. Leuk als mensen thuis ook de recepten gaan proberen!”

Kijk voor meer informatie over Mahnaz op www.mahnaz.nl.

Bereiding
Leg een vergiet of een zeef in een pan. De zeef mag de onderkant van de pan niet raken. Spoel een schone theedoek af onder de kraan, wring die uit en leg de natte theedoek vervolgens in
de zeef. Schenk de yoghurt in de theedoek en zet dit twee uur in de koelkast. Het vocht loopt uit de yoghurt en komt in de pan onder de zeef terecht. Wat overblijft in de theedoek is ‘hangop’. Schep de hangop met een lepel of spatel in een kom. Hak de aardbeien en de helft van de pistachenoten in kleine stukjes. Meng vervolgens de hangop met de honing, rozenwater of kardemom, pistachenootjes en aardbeien. Vul een dessertglas met afwisselende lagen yoghurt, granaatappel pitjes en pistachenootjes. Garneer met muntblaadjes.

Ingrediënten:

  • 800 gram Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels honing
  • Halve theelepel kardemom of 1 eetlepel rozenwater
  • 100 gram pistachenoten
  • De pitjes van 1 granaatappel
  • 5 aardbeien
  • Muntblaadjes


Downloads

Energie Kunst en Cultuur
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Commentaar lijst

Anoniem 16-01-2017 21:34

Geweldig recept!