Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie juni 2016 Slim samenwerken met studenten

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een driedubbele winsituatie. Het samenwerkingsverband De Nieuwe Hanze Unie kent alleen maar winnaars, zowel binnen het bedrijfsleven, de overheid én het onderwijs. Studenten van verschillende opleidingen, onderwijsinstellingen en niveaus werken samen om slimme ideeën te bedenken voor ondernemers en de overheid. En dat leidt tot verrassende oplossingen. Maar het belangrijkste van alles, “Het is niet alleen heel leerzaam, het is ook nog eens ontzettend leuk!” aldus studente Lara Hellendoorn. De terugkeer van de Hanze is een feit.

Het idee voor De Nieuwe Hanze Unie komt uit de koker van ondernemer en ‘veranderaar’ Emmely Lefèvre. Zij ontdekte, toen ze drie jaar geleden als zelfstandige begon, dat veel ondernemers, onderwijsinstellingen, overheden en onderzoeksinstellingen graag willen samenwerken. Alleen op welke manier, dat was voor iedereen zoeken.

Na bijna vijftig gesprekken met allerlei bedrijven, studenten en scholen, ontstond het plan voor De Nieuwe Hanze Unie. Emmely: “Ik kijk over grenzen en leg verbindingen. Studenten en onderwijsinstellingen zoeken altijd naar praktijkopdrachten en manieren om opleidingen breder te maken. Bedrijven en overheid zijn continue op zoek naar slimme oplossingen voor problemen. Als je ze samen brengt, ontstaan de mooiste ideeën.” In de praktijk betekent het dat bedrijven, onderzoekstinstellingen en de overheid met concrete vraagstukken aankloppen bij De Nieuwe Hanze Unie. Per vraagstuk wordt gekeken wie met welke achtergrond er het beste bij past.

Zo worden er groepen samengesteld van studenten die een concept uitwerken en oplossingen bedenken. Emmely: “Op deze manier kunnen studenten werken aan échte opdrachten, met échte opdrachtgevers en er wordt écht gerealiseerd. Bovendien leren zij op jonge leeftijd al te werken in teams. Daarnaast binden wij jonge talenten op deze wijze meer aan de regio Zwolle. De opdrachtgevers kunnen profiteren van de frisse en vaak ongeconditioneerde blik van studenten.”

Brede blik
Lara Hellendoorn is één van de studenten die betrokken is bij De Nieuwe Hanze Unie. Lara: “Ik werd benaderd door een docent op mijn school. Ik zit in het laatste jaar van mijn grafische op-
leiding bij het Cibap in Zwolle. Hij vroeg of ik het leuk vond om mee te doen. Ik heb direct ja gezegd.”

Elias Tieleman is die docent: “Wat ik zo goed vind aan De Nieuwe Hanze Unie is dat het een onafhankelijk platform is. Het is niet verbonden aan één opleiding of instelling, maar het verbindt juist onderwijsinstellingen met elkaar. Wat mij ook erg aanspreekt is dat studenten heel zelfstandig met elkaar aan de slag gaan, multidisciplinair. Dat wil zeggen dat studenten van allerlei verschillende opleidingen en studierichtingen samenwerken. De Nieuwe Hanze Unie doet
een beroep op de zelfstandigheid van studenten, de docenten spelen een ondersteunende rol.
Dat is een ontwikkeling die we ook binnen het Cibap zien. Het ondernemerschap wordt steeds belangrijker, veel van onze studenten beginnen na de opleiding voor zichzelf. Volgend jaar starten we met de ‘Ontwerpfabriek’. Een aparte plek naast onze huidige locatie, waar onze studenten projectmatig kunnen werken aan opdrachten van echte klanten. Zodat zelfstandigheid, samenwerking en ondernemerschap een vast onderdeel wordt van het lesprogramma.
Dat sluit aan bij het uitgangspunt van De Nieuwe Hanze Unie.”

Het leuke van De Nieuwe Hanze Unie is volgens Lara het samenwerken met andere studenten. “Normaal gesproken heb je niet zoveel contact met studenten van andere studierichtingen.
Zeker niet als ze ook nog eens op een hele andere school zitten. Nu werk ik samen met studenten van Windesheim en Deltion, iedereen met een andere achtergrond en studierichting. Daar leer ik ontzettend veel van.”

Op de kaart
Maar wat doen ze dan concreet? In het geval van Lara en haar groepsgenoten is het de opdracht om de regio Zwolle op de spreekwoordelijke kaart te zetten. “Dat is nodig, om de regio interessant en aantrekkelijk te maken, voor zowel bedrijven als inwoners”, vindt Andries van Daalen, programmadirecteur van Wehkamp. Samen met Marketing Oost is hij de opdrachtgever van Lara en haar medestudenten. Andries: “De regio Zwolle is een fantastische regio, maar we moeten
dat beter uitdragen naar buiten toe. Onze kracht is dat we elkaar dingen gunnen en we snelle aan-pakkers zijn. Maar het is misschien een Sallandse mentaliteit om daar bescheiden over te zijn.
En onbekend maakt onbemind. Ik vind het fantastisch om te zien hoe 21 studenten met dit vraagstuk bezig zijn en met welke frisse ideeën ze komen. Ze presenteren regelmatig hun plannen, wij geven ze dan tips en tricks. Ik krijg iedere keer kippenvel als ik zie hoe deze jonge talenten samenwerken en zich presenteren. Er zitten zeker studenten tussen die ik straks graag in dienst zou willen hebben.”

Maar hoe doe je dat dan, dat op de kaart zetten? Daar breken Lara en haar medestudenten zich het hoofd over. Niet voor studiepunten of een hoog cijfer, maar om een idee te presenteren
dat daadwerkelijk kan worden uitgevoerd. Want daar gaat het om bij De Nieuwe Hanze Unie. Het creatieve proces is nog in volle gang. Vele mogelijkheden passeren de revue, van regiobijeenkomsten voor ambtenaren tot de virtuele regio wethouder. Welk idee uiteindelijk wordt uitgevoerd is nog afwachten, maar dát er iets gaat gebeuren, dat staat vast.

Soft imago
Lara: “We begonnen in Rotterdam, dat was onze inspiratiebron. Als je de mensen daar vraagt wat voor beeld ze bij Zwolle hebben, vliegen de cliché’s je om de oren. ‘Saai, boeren, een accent, koeien’. Zwolle heeft een soft imago en daar willen we verandering in brengen.”

Lara richt zich met haar groep vooral op de overheid. Zij probeert de regio Zwolle interessant te maken voor overheden, zodat de wethouders van bijvoorbeeld Zwartewaterland, Urk of Dronten straks niet alleen trots zeggen dat ze wethouders zijn van een gemeente, maar er ook trots aan toe voegen dat het ‘regio Zwolle is’. Zoals wethouders in Twente dat van nature al doen met hun regio.

Meerdere projecten
De opdracht van Lara is slechts één van de vele uitdagingen voor studenten. Emmely: “We zijn gestart met vijf concrete projecten, waar studenten mee aan de slag gaan. Zo zijn er studenten die Balkbrug op de kaart gaan zetten en buigt een andere groep studenten zich over de vraag of ze het
vrouwenvoetbal populairder kunnen maken dan het mannenvoetbal. En de nieuwe aanvragen liggen al te wachten.”

Wil je als student of juist als ondernemer meedoen aan De Nieuwe Hanze Unie?
Ga naar www.denieuwehanzeunie.nl voor meer informatie.

Ook door de provincie Overijssel wordt enthousiast meegewerkt aan dit verbindende en innovatieve concept. Als onderdeel van het open staan voor ‘bestuurlijke experimenten’, levert de provincie een participatie/communicatie coach aan de studenten en worden er ook op het provinciehuis regelmatig creatieve sessies georganiseerd.Downloads

Energie Fysieke voorzieningen Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 04-08-2016