Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Blog winnares Groen! Groener! Groenst! - Maike Nelissen Modderdag - Ulebelt Deventer

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Kinderen konden op Modderdag moddervette activiteiten doen uit het boekje ‘De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde!’, waar Maike Nelissen afgelopen jaar Groen! Groener! Groenst! mee won. Stuk voor stuk werden de kinderen moddermonster

Hieronder het verslag van Maike Nelissen:

Modder met nieuwswaarde

Internationale modderdag: sinds vier jaar ook in Nederland een begrip. Maar waarom eigenlijk? Vanwege alle persaandacht, ook bij ons op de Ulebelt, zou je bijna gaan denken dat modder iets nieuws is. Terwijl je aan kinderen niet hoeft uit te leggen hoe leuk het is om met water en zand te spelen. Bij de Ulebelt liggen twee natuurspeelplekken, die allebei flink veel zand hebben en een waterpomp. Niets logischer dus dan meedoen aan zo’n evenement. Waarbij we er wel elke keer bij vermelden: “Bij ons is het elke dag modderdag! En vies worden mag (moet!).”
Want het blijkt keer op keer dat modder niet vanzelfsprekend is. Terwijl ik sta te genieten van de spelende kinderen in de modder, en de modder zelf ook tussen mijn tenen voel glibberen, hoor ik af en toe toch ouders of begeleiders iets zeggen in de trant van ‘Ja vandaag mag je wel vies worden’ of ‘vandaag mag je wel in het water hoor!’ Kennelijk is het alle andere dagen van het jaar niet toegestaan, jammer is dat.

Een van de eerste edities van Modderdag stond een moeder na een uurtje modderpret haar kind op het erf met een wegwerpwashandje schoon te boenen, anders kon het niet mee naar huis (lees: in de auto). Ook deze keer hoor ik ergens een oma roepen tegen een ondeugend jongetje op spierwitte schoenen: ‘niet naar het water gaan hoor’; terwijl er op dat moment zeker 75 kinderen dikke pret in de modder hebben. De jongeman in kwestie verkiest ook oostindisch doof te zijn, wat ik heel goed snap.
De meeste kinderen vinden het heerlijk: niets leuker dan hard rondrennen terwijl er zeker een liter modderwater in elke laars klotst. Of languit gaan liggen in de modder; glijden van de helling, heel hard springen samen en kijken wie de hoogste spetters maakt, of soeplepels vol modder naar elkaar gooien. Jezelf eens lekker insmeren en schminken met modder, je broek lekker inwrijven met modder, taartjes bouwen of heksensoep brouwen: het gebeurde allemaal.

Waar het eerste jaar de begeleidsters van de kinderopvang nog wat onwennig aan de kant stonden, zijn ze nu op alles voorbereid: iedereen een knalgroene overall aan en laarzen mee, dus ook de leiding laat zich gaan!

Het plezier van de kinderen doet denken aan warme stranddagen, waar je deze zelfde zandpret ziet. En stiekem ben ik dan toch trots op onze speelplekken, waar kinderen helemaal los kunnen gaan en waar ouders ook komen genieten op zo’n landelijke modderdag. Ik denk (en hoop) dat er ‘s avonds bij menig gezin aan tafel is gevraagd of “we morgen weer naar de Ulebelt gaan naar de modder?”.Downloads

Video Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Kunst en Cultuur Evenementen
Laatst bewerkt op: 04-08-2016