Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Een landgoed in bedrijf: Twickel

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een landgoed met zorg beheren én toegankelijk maken voor publiek, zonder in de rode cijfers te raken. Kan dat nog in de 21e eeuw? Zeker, dat bewijst Twickel. Het grootste landgoed van Nederland.

Wie landgoed Twickel te voet of op de fiets te verkent, valt van de ene in de andere verbazing. Het landschap - nu vol bloeiende rododendrons - oogt als een plaatje uit een glossy magazine. Niet alleen het kasteel als middelpunt staat er spic en span bij; ook de verspreide boerderijen en woningen liggen als opgepoetste parels tussen de bosjes en houtwallen. Alles ademt de sfeer van balans tussen mens en natuur.

Hard werken
Toch is het landgoed Twickel volop in bedrijf. Op het landgoed vind je zo’n 150 boerderijen en andere gebouwen (zoals twee watermolens, een watertoren en een houtzagerij) en er wordt keihard gewerkt door 50 medewerkers en ruim 100 vrijwilligers. Dit alles is mogelijk omdat in 2009 het Pact van Twickel gesloten werd voor het 4000 hectare grote gebied rondom Delden. Een pact bestaande uit de provincie Overijssel, het waterschap, de regio Twente en de gemeenten Hof van Twente, Borne en Hengelo. Dit jaar loopt het programma ten einde. De uitdaging: het landschappelijk en cultureel erfgoed in de oksel van de A1/A35 in stand te houden, mét behoud van de landbouw als economische drager. Daarin is het Pact van Twickel ruimschoots geslaagd.

Een kijkje nemen?
Landgoed Twickel is te bezoeken van april tot oktober. Vrijwel het hele landgoed Twickel is op wegen en paden opengesteld voor wandelaars. Fietsers en ruiters zijn welkom op de aangegeven paden. Kijk voor meer informatie op www.twickel.nl.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Commentaar lijst

Anonieme 24-06-2016 15:58

sKBL feliciteert Twickel en de provincie Overijssel met dit succes. Landgoed Twickel is een bij sKBL aangesloten, zeer gewaardere Vriend.

does bystolic have a generic link generic bystolic