Start initiatief

Stage 53 “kledingindustrie terug naar Twente”

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Vanuit de samenleving ontstaan de mooiste initiatieven. Van ideeën voor leegstaande panden, tot winkeliers die hun straatje willen opknappen.
Sjon Reimink is zo’n initiatiefnemer. Met zijn stichting zette hij Stage 53 op.

Sjon is bestuurslid van Stichting Comsocial in Enschede en wil met Stage 53 niet alleen leegstand tegengaan, maar ook de kledingindustrie terughalen naar Twente. Sjon: “Ik werd getriggerd door de boosheid die ik voelde bij de komst van een goedkope kledinggigant naar Enschede en tegelijkertijd de ramp die in de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh plaatsvond, waar 1000 mensen zijn gestorven.”, vertelt Sjon. “Door deze enorme tegenstelling kwam ik tot wat nu ‘Stage 53’ is. Stichting Comsocial realiseert maatschappelijke doelen in de sociaaleconomische sfeer. Zonder winstoogmerk, heel kleinschalig en heel direct en ‘hands-on’. Bijvoorbeeld door sociale, creatieve, ambachtelijke ondernemingen te stimuleren zich te vestigen in leegstaande panden in binnensteden. In april 2015 is in samenwerking met het ROC en de ROZ Groep, Stage 53 van start gegaan in de Walstraat in Enschede. Stage 53 is een kleding ontwerpatelier en leer-werkorganisatie, waar studenten van de modeopleidingen van het ROC een stageplek of betaald werk kunnen krijgen. En waar mensen met een lastige positie op de arbeidsmarkt, zoals oudere ex-werknemers uit de confectie-industrie of vluchtelingen, bezig zijn met het maken van unieke kleding, in kleine oplagen en met hoge kwaliteit.”

Beter en eerlijker
“We willen hiermee ook de terugkeer van de confectie naar Twente en de Achterhoek bevorderen, want de productie van textiel en kleding hoort gewoon bij de geschiedenis van dit gebied. Een groeiend aantal kledingontwerpers en -producenten zoekt tegenwoordig weer in de meer directe omgeving naar betere en eerlijkere productie. Uit maatschappelijke betrokkenheid of vanwege duurzaamheid. Kijk, wij kunnen -en willen- nooit concurreren met lage lonen landen. Het gaat er om dat ons iets gegund wordt. En dat onze opdrachtgevers zich willen verbinden aan ons doel. Zo maken wij nu bijvoorbeeld in kleine én grote oplagen bedrijfskleding van echt goede kwaliteit.”

Ambachtelijk ondernemerschap
“Het gaat bij ons niet alleen om maatwerk, maar ook over het opnieuw een plek geven van functies in de stad. Een straat als de Walstraat heeft creatief en ambachtelijk ondernemerschap nodig. En je ziet wat er dan gebeurt. Er is direct naast ons nu een atelier voor het opknappen en verkopen van industriële lampen, er komt een atelier voor 3D printen en 2D lasersnijden en er heeft zich een groep edelsmeden gevestigd. We hebben een mooie synergie met Het Vestzak Theater en fotogalerie Objektief hiertegenover en even verderop zit nu een prachtige ambachtelijke patisserie. Dat maakt een gebied weer levend. We hebben, in alle steden van Overijssel, een combinatie nodig van creatieve stadsinnovators en slimme, welwillende bestuurders en beleidsmakers. Die samen een gebied weer bruisend maken, door fundamentele beslissingen te nemen. Dat kan: kom hier maar eens kijken!”

Citymobs
Heb jij een goed idee? Sluit je aan bij Citymobs, een online platform voor initiatieven en ideeën om leegstand tegen te staan en binnensteden weer boeiend
te maken. Zo lees je meer over andere initiatieven in jouw buurt en over Stadscafés en andere evenementen. Doe je mee? Kijk op www.citymobs.nl.Downloads

Energie Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 12-11-2019 18:58

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief