Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Lang zult u wonen: voorbereid op je oude dag

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wie fijn woont, in een prettig huis met warme herinneringen, wil daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Ook wanneer je ouder wordt. Gelukkig zijn er veel manieren om een huis veilig en overzichtelijk te maken, zodat je er lang kunt blijven wonen. Op langzultuwonen.nl staan tips en adviezen om thuis te blijven wonen, ook als je lichamelijke klachten krijgt, of dementie. Op de website staat wat je kunt doen om van je huis een vertrouwd, overzichtelijk en veilig thuis te maken.

Welzijn
Ergotherapeute Nienke de Haan, van Bruggerbosch Verpleeghuis en Dagbehandeling in Enschede: “Als iemand zich vertrouwd voelt, is dat goed voor zijn welzijn. En overzichtelijk betekent niet dat alles aan kant en opgeruimd is. De omgeving van iemand met dementie moet uitnodigen iets te gaan doen. Die omgeving wordt gevormd door de ruimten, de spullen én de mensen.”

Tips en adviezen
Nienke adviseert bijvoorbeeld om tijdschriften, een boek of een puzzel neer te leggen. Foto’s die in het zicht hangen, geven aanleiding om te vertellen. En het is handig om spullen zoals sleutels, de boodschappentas, serviesgoed, een vaste plaats te geven. Is iemand steeds op zoek naar bijvoorbeeld de koffie of de suiker? Het gebruik van doorzichtige voorraadpotten scheelt veel zoekwerk.

Voor iedereen
De adviezen zijn interessant voor iedereen. Nienke: “Bereid je op je eigen oude dag voor. Zorg voor goede verlichting bij het bed, op de overloop, naar het toilet, lampen die aan gaan met behulp van een sensor, leuningen aan beide zijden van de trap en geen losse vloerkleedjes en snoeren. En minstens zo belangrijk: blijf bewegen en ga naar buiten. Daar blijven de hersenen fit van.” Lang zult u wonen is een initiatief van provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie op www.langzultuwonen.nl.

Lekker wonen in je eigen huis. Dat is ook de wens van het echtpaar Veldman. Meneer Veldman begint erg te vergeten, maar samen kunnen ze zich thuis nog redden. Mevrouw Veldman: “We leven hier fijn en het kan allemaal nog. We wonen al 17 jaar in dit huis, vlakbij het centrum en vlakbij het bos, met een tuin op het zuiden.” “We doen alles samen, eigenlijk net als vroeger. Toen hadden we onze eigen kapperszaak. Nu zorg ik iedere dag voor mijn man. Eén keer in de zes weken komt een casemanager langs van de thuiszorgorganisatie. Zij vraagt hoe het gaat en houdt in de gaten of we het nog redden met z’n tweeën. Dat is fijn.”

Op pad
“Het is goed om de deur uit te gaan. We bezoeken soms het Alzheimercafé. Ook fietsen we veel. Het is heerlijk om samen even koffie te drinken buiten de deur, of een bosje bloemen op de markt te kopen.”

“Ik merk dat er wel een taboe op dementie rust. Mensen vinden het soms moeilijk om te vragen hoe het gaat of om het te benoemen. Dat is helemaal niet nodig, het is gewoon een ziekte, daar kun je niets aan doen. En het is voor ons juist fijn om er over te kunnen praten met anderen.”

Toekomst
Ondanks het feit dat ze zich nog goed redden in hun huis, denkt mevrouw Veldman wel na over de toekomst. “We mankeren lichamelijk gelukkig nog niets en we kunnen nog goed traplopen. Maar als we niet meer naar boven kunnen, wordt het misschien een probleem. Daarom oriënteren we ons wel op een gelijkvloerse woning.” Het is de liefde die overwint. “Ik ben nog steeds wel eens verliefd op mijn man.”Downloads

Zorg, burenhulp en veiligheid Wonen
Laatst bewerkt op: 04-08-2016