Start initiatief

Kruudmoes met een knipoog

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Voor het recept is deze keer samengewerkt door twee ondernemers. Het resultaat is een lokaal, vegetarisch, smaakvol en eigentijds gerecht.

Risotto van gort

Risotto van gort

Ingrediënten (voor 4 personen)
Risotto van gort:
• 200 gram gort
• 8 dl groentebouillon op smaak
• Scheut olijfolie of koolzaadolie
• 1 sjalot
Kruidenkwark om de kruudmoes af te maken • 1 bakje 250 gr dikke Puur Vechtdal kwark • 40 gram peterselie
• 40 gram bieslook
• 40 gram selderij
• 1 teen knoflook
Beslag van boekweit
• 2 eieren
• 200 gram boekweitmeel
• 3 dl Puur Vechtdal melk
• Snufje zout en peper
• 4 shiitaken (eetbare paddestoelen)

Puur Vechtdal produceert op ambachtelijke wijze melk, boter, karnemelk, kwark, vla en yoghurt. Eigenaresse Froukje Kingma: “Natuurlijke producten zijn de basis van wat we maken. We bewerken de melk niet, pasteuriseren het alleen. Emotie is voor ons belangrijker dan het economische aspect. Je kunt tegenwoordig veel automatiseren, maar aandacht voor het vee is heel erg belangrijk. We letten dan ook erg op wat onze dieren eten. Hoe meer aandacht je voor je dieren hebt, hoe gezonder ze zijn en blijven!”

Ieder zijn vak, dus vroeg Froukje chefkok Daniel Poolman, van het eind maart te openen Proefkamer het Reestdal, om een recept samen te stellen. “Wij werken vaker samen; ik maak de producten, hij gaat ermee aan de slag.” Daniel: “Froukje bereidt haar producten met passie en liefde, een filosofie waar ik mij helemaal in kan vinden. Dit recept is een knipoog naar de ouderwetse kruudmoes van vroeger. Door de gort te bereiden als risotto en groentebouillon te gebruiken in plaats van karnemelk, geef ik er een eigentijdse draai aan.”

Bereidingswijze
Doe de olijfolie of koolzaadolie in een steelpan. Fruit op laag vuur de sjalot aan. Voeg de gort erbij en op laag vuur roeren tot de gort glazig wordt. Voeg een scheut bouillon toe tot de gort net onder het vocht zit. Zachtjes doorkoken. Als het vocht verdampt is even doorroeren en weer onder het vocht zetten. Dit herhalen tot de gort gaar is (30 minuten). Draai ondertussen de kwark, tuinkruiden en knoflook op in een blender tot een gladde kruidenkwark. Voeg dit lepel voor lepel toe aan de gort tot deze iets papperig wordt (bewaar iets van de kruidenkwark voor de opmaak). Breng de kruudmoes verder op smaak met peper en zout. Maak van de eieren, het boekweitmeel, de melk en het zout een glad beslag. Snijd de siitaken in repen, haal deze door het beslag. Frituur ze op 180 graden (halverwege draaien met een tang). Doe de risotto in een steker (vormpje) en stamp dit aan met een lepel of tonic stamper. Leg hierop de gefrituurde siitake. Doe er een lepel kruidenkwark bovenop en garneer het af met een takje groen.

Eet smakelijk!

Meer informatie:
www.puurvechtdal.nl
www.verrukkelijkvechtdal.nl
www.proefkamerhetreestdal.nl (vanaf 25 maart online)



Downloads

Natuur
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 26-03-2019 9:16

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief