Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Groen! Groener! Groenst! 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Eind januari schreven 80 inwoners van Overijssel in de Statenzaal van het provinciehuis geschiedenis. Als publieksjury mochten ze voor het eerst rechtstreeks beslissen over de besteding van geld van de provincie. Het ging om 15.000 euro voor Groen! Groener! Groenst!: een prijsvraag om projecten in te dienen die kinderen meer in aanraking brengen met natuur en groen. De meeste stemmen gingen naar ’De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde’ van Maike Nelissen van natuurnetwerk Springzaad in Deventer. Haar idee? Een boekje met 50 verrassende en spannende activiteiten die kinderen buiten kunnen doen.

Overijssel mag een groene provincie zijn, toch heeft niet ieder kind een bos, een slingerende rivier of kleurrijke heide naast de deur. In sommige woonwijken zijn weinig speelmogelijkheden in de natuur. Het mag veel groener, dat blijkt ook uit een onderzoek uit 2015 onder inwoners en bedrijven in Overijssel. Vandaar de prijsvraag Groen, Groener, Groenst!

Winnaar
Wat sprak de meeste juryleden aan in het winnende idee? Dat kinderen de activiteiten zo gemakkelijk kunnen uitvoeren: hutten bouwen, wild kamperen of gewoon slootje springen. Het is belangrijk dat kinderen dit in hun eigen omgeving kunnen doen en dat die activiteiten niet alleen nog te vinden zijn in spannende jeugdboeken of klassiekers als Dik Trom. Maike Nelissen gaat met haar idee aan de slag: “Voor het boekje maken we gebruik van het voorwerk dat al verricht is in andere gemeenten, zoals Bunnik. Wij concentreren ons op Deventer en werving onder de scholen. We delen het boekje jaarlijks uit onder de kinderen van groep 3 van alle basisscholen in Deventer. Daarbij gaan we ook samenwerken met het lokale educatieve natuur- en milieucentrum de Ulebelt. Dat heeft een goed netwerk onder de scholen.”

Van boomhut tot glijbaan
De belangstelling voor Groen, Groener, Groenst was groot. Er werden 30 projecten op de website jijenoverijssel.nl ingediend: van een ‘eetbare boomhut’ gemaakt van vervlochten appelbomen bij Wierden tot en met glijbanen op de dijken bij de uiterwaarden van de IJssel. In de Statenzaal kreeg elke initiatiefnemer een minuut de tijd om het idee toe lichten. Maike: “Het was heel spannend! Indienen is natuurlijk makkelijk, maar het komt aan op een goede pitch en beantwoording van de vragen. We wisten niet hoeveel kans we maakten. Veel van de andere plannen waren meer gericht op inrichting van fysieke plekken, terwijl dit idee meer stoelt op het beter ontsluiten van natuur.” Uiteindelijk ontving Maike Nelissen uit handen van gedeputeerde Hester Maij de welverdiende cheque van 15.000 euro. Ook kreeg zij een gouden schop, om direct aan de slag te gaan.

Betrokken inwoners
De provincie Overijssel is met Groen, Groener, Groenst een traject gestart om nieuwe vormen van democratie te ontdekken. Het begon met het participatieplatform Jij & Overijssel, waar inwoners aan het woord komen en ideeën kunnen indienen, nu is de stap gezet naar bedenken, overwegen èn beslissen. De provinciebrede publieksjury was willekeurig samengesteld. Initiatiefnemers, juryleden en toeschouwers waren na afloop unaniem in hun oordeel over de bijeenkomst: een pluim voor de provincie om inwoners te laten beslissen over de besteding van geld. “Organiseer dit vooral vaker”, was een veelgehoorde opmerking. Overijssel heeft bijzonder creatieve inwoners die graag meedenken en meebeslissen! www.jijenoverijssel.nl/groenDownloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Evenementen
Laatst bewerkt op: 04-08-2016