Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Grootschalige sanering Goor: 500 tuinen op de schop

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Gezondheid en veiligheid gaan boven alles. Daarom worden er in de wijk Het Gijmink in Goor (Hof van Twente) ruim 500 tuinen van particulieren afgegraven en gesaneerd. De bodem van de tuinen is namelijk vervuild met asbest en dat moet eruit. In april gaat de schop in de grond.

In Goor stond vroeger de Eternit fabriek waar asbest geproduceerd werd. Veel bewoners van de wijk Het Gijmink werkten bij deze fabriek en in het weekend ging er regelmatig een emmertje of plaatje asbest mee naar huis, om bijvoorbeeld tuinpaden te verharden. Toen leek dat een goed idee, maar inmiddels is algemeen bekend dat asbest een levensgevaarlijke stof is. En daarom moet het asbest uit de grond. In de wijk Het Gijmink zijn ze inmiddels aan het idee gewend. De sanering van de 500 tuinen is de laatste fase van een grootschalig project. Een groot gedeelte van de wijk is al gerenoveerd, oude woningen zijn gesloopt en de grond is gesaneerd. Ten slotte worden nu de 500 tuinen van particulieren gesaneerd. Dit betekent in veel gevallen dat de hele tuin wordt afgegraven.

Tuintaxatie
De provincie, de gemeente en de buurtbewoners gaan niet over één nacht ijs. Al jaren weten de huiseigenaren wat ze boven het hoofd hangt. Voordat de schop daadwerkelijk de grond in gaat, is eerst onderzocht op hoeveel plaatsen de grond vervuild is. Alle tuinen zijn in kaart gebracht, onderzocht en getaxeerd. Met de huiseigenaren zijn afspraken gemaakt over een financiële vergoeding, om na de sanering de tuin weer te herstellen. Want als de graafmachine is langs geweest, wordt het behoorlijk kaal. Maar de bodem is dan wel schoon en veilig. En dat is waar het de provincie, de gemeente én de buurtbewoners om gaat: gezondheid en veiligheid boven alles.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016