Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Nieuwe mobiliteit in de media Facebook-pagina voor liftende studenten uit Oldemarkt succes; liftpalen in voorjaar geplaatst

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De Facebook-pagina van Plaatselijk Belang Oldemarkt voor treinreizende studenten die een lift nodig hebben, is zo'n succes dat liftpalen in Oldemarkt en Steenwijk het vervolg zijn.

Dat zegt Marieke Pit van Plaatselijk Belang Oldemarkt. Op haar initiatief werd begin vorig jaar een Facebook-pagina opgericht voor studenten uit Oldemarkt die met de trein van en naar het station in Steenwijk reizen.
"Studenten lopen tegen het probleem aan dat het openbaar vervoer hier afneemt. De regiotaxi rijdt minder vaak en er gaan minder bussen. Dat betekent dat steeds meer studenten die naar het dorp willen zelf vervoer moeten regelen." Het komt dan vaak voor dat ouders uit Oldemarkt achter elkaar naar het station in Steenwijk reizen.

Succesvol initiatief

Dat kan beter, gezelliger én milieuvriendelijker, vond Pit. Daarom kwam er de Facebook-pagina, waarop studenten die een lift nodig hebben een oproep kunnen plaatsen of onderling met andere leden van de pagina contact kunnen leggen. Ouders of studenten uit Oldemarkt die op dezelfde tijd toch naar of van het station rijden, kunnen de studenten dan oppikken.
Ruim een jaar na het openen van de Facebook-pagina blijkt het initiatief zo succesvol te zijn dat er een vervolg komt. In overleg met de provincie is besloten om liftpalen te plaatsen, zowel in Oldemarkt als bij het station in Steenwijk.

'Blijvende sociale controle'

"Studenten kunnen bij de liftpaal gaan staan om opgepikt te worden wanneer ze een afspraak met iemand hebben gemaakt", legt Pit uit. "Zo kunnen we in combinatie met de Facebook-pagina, die dan openbaar wordt, een stukje veiligheid inbouwen."
"Iemand kan in de Facebook-groep zetten dat hij op een bepaald tijdstip wordt opgehaald door die persoon of een auto met dat kenteken. Zo zorgen we dat de sociale controle blijft."
Volgens Pit worden de liftpalen ergens in het voorjaar geplaatst. Als de pilot slaagt, worden er in de regio meer palen geplaatst.

www.rtvoost.nlDownloads

Mobiliteit en verkeersveiligheid
Laatst bewerkt op: 04-08-2016