Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Cultuurcongres Overijssel op 8 april Cast: Sprekers & sessieleiders

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Lees hieronder meer informatie over de sprekers die tijdens het Cultuurcongres Overijssel 2016 op 8 april een rol hadden in het programma.

Hester Maij | gedeputeerde Landbouw, Natuur en Cultuur

Hester Maij | gedeputeerde Landbouw, Natuur en Cultuur

Vanaf haar zeventiende is Hester Maij al actief bij het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, en later ook bij het CDA-vrouwenberaad. Van 2002 tot het voorjaar van 2006 was zij wethouder in Amsterdam met in haar portefeuille milieu, openbare ruimte en groen, sport, recreatie en bedrijven. Vanaf het voorjaar van 2006 tot 12 oktober van datzelfde jaar was zij gemeenteraadslid. Van oktober 2006 tot halverwege 2007 is zij waarnemend burgemeester van Zandvoort geweest als vervanging van de toenmalige burgemeester Rob van der Heijden. Eind 2008 werd Maij tot voorzitter van het CDA in de provincie Overijssel verkozen. Daarmee kreeg ze ook een plaats in het landelijk partijbestuur.

Harm Edens | dagvoorzitter (foto: PR Harm Edens)

Harm Edens | dagvoorzitter (foto: PR Harm Edens)

Harm Edens is bekend als presentator van het populaire programma Dit was het nieuws. Daarnaast heeft hij als schrijver meegewerkt aan programma’s als Het Zonnetje in Huis en Sam Sam.

Edens begon al tijdens zijn studie Theaterwetenschappen met schrijven. Hij bewerkte stukken voor het universiteitstheater en later in zijn carrière schreef hij succesvolle comedyseries voor de televisie. In 1996 verscheen Edens voor het eerst zelf op televisie. Het programma Dit was het nieuws, waar Edens tot op heden presentator van is, werd een groot succes en hij werd gevraagd om meerdere programma’s te presenteren. Daarnaast bleef hij actief als scenarioschrijver en ook ging hij aan de slag als columnist.

Johan Idema | Gastspreker over Innovatie en Vernieuwing in de culturele sector

Johan Idema | Gastspreker over Innovatie en Vernieuwing in de culturele sector

Johan Idema is een gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de cultuurwereld. Hij werkt als adviseur, auteur, initiator en cultureel ondernemer. Zijn specialisaties zijn conceptontwikkeling, business planning en innovatiemanagement.

Johan werkte ruim 10 jaar als senior adviseur cultuur bij adviesbureau LAgroup. Ook was hij werkzaam bij diverse cultuurinstellingen, waaronder als Hoofd Presentatie bij het Nederlands Architectuurinstituut. Johan heeft diverse publicaties op zijn naam staan, zoals 'Present! – Rethinking Live Classical Music' (2012) en 'How to Visit an Art Museum' (2014). Johan studeerde Innovatiemanagement aan de TU Delft en MBA/Kunstmanagement aan de New York University.

Recent initieerde Johan onder meer het Parademuseum, De Grote Kunstshow, de klassieke muziek app Wolfgang en de manifestatie Koers Kunst. In 2014 ontving hij een oeuvreprijs als ‘radicale vernieuwer van Nederland’, uitgereikt door Vrij Nederland, Kennisland en Stichting DOEN. Voor meer informatie, zie:
www.johanidema.net

Linda Commandeur | Workshop 1: Samenwerken

Linda Commandeur | Workshop 1: Samenwerken

Linda Commandeur is losmaker en verbinder. Ze maakt je los van je overtuigingen en de ‘dingen die nu eenmaal zo gaan’. Ze verbindt ideeën, gedachten en mensen, met als doel plannen te realiseren. Sinds 2010 is ze zelfstandig ondernemer. Al haar werkzaamheden zijn erop gericht mensen kansen te laten grijpen en stralen door samen te werken. Ze is een kei in zichtbaar maken en mensen enthousiasmeren en inspireren. Zij schreef samen met Tanja Abbas het boek ‘Modern naoberschap’ dat gaat over verbinden van mensen en ideeën. Daarnaast schreef ze een boek in opdracht van de Provincie Gelderland ‘Voormekaarkrijgen’ (www.voormekaarkrijgen.nl). Linda is burgercoach bij Sociaal Cultureel Centrum Den Diek in Lichtenvoorde. Voor meer info www.gewooncommandeur.nl.

Bastiaan Vinkenburg | Workshop 2: Scenario-analyse

Bastiaan Vinkenburg | Workshop 2: Scenario-analyse

Bastiaan is adviseur en sectorleider Kunst & Cultuur bij Berenschot, het organisatieadviesbureau in Utrecht. Hij adviseert overheden en culturele instellingen over strategische en bedrijfsmatige vraagstukken op het gebied van kunst, cultuur en maatschappij. Daarnaast publiceert hij onderzoeksresultaten in onder meer Boekman en treedt hij regelmatig op als spreker en dagvoorzitter bij conferenties en debatten over de sector Kunst & Cultuur.

Cultureel ondernemerschap is een centraal thema in zijn praktijk. Veel van zijn advieswerk betreft strategische vraagstukken rond samenwerking, financiering en bedrijfsvoering van culturele instellingen, zoals theaters, orkesten, bibliotheken en centra voor de kunsten. Hij zit namens Berenschot in de stuurgroep van Wijzer Werven, het trainings- en coachingsprogramma voor fondsenwerving voor culturele instellingen, in opdracht van het ministerie van OCW.

In recente onderzoeken en opdrachten gaat de aandacht van Bastiaan vaak uit naar de maatschappelijke waarde van Kunst & Cultuur. Bastiaan begeleidt overheden bij het ontwikkelen van visie op Kunst & Cultuur en de relaties met andere sociale domeinen.
Naast zijn werk bij Berenschot is Bastiaan lid van de Raad van Toezicht van BplusC, Bibliotheek en Centrum voor de Kunsten in Leiden en is hij commissaris van de Stadspodia Leiden. Hij speelt in zijn vrije tijd cello en contrabas in diverse Leidse orkesten en ensembles. Voor meer informatie over en publicaties van Bastiaan zie www.linkedin.com/in/bastiaanvinkenburg

Sigrid van Iersel | Verhalenmaker | Workshop 3: Storytelling

Sigrid van Iersel | Verhalenmaker | Workshop 3: Storytelling

Als verhalenmaker is Sigrid actief bij non-profitorganisaties om te helpen hun boodschap voor het voetlicht te krijgen en mensen enthousiast te maken voor de missie van deze organisatie. Ze haalt verhalen op in organisaties voor producties (boeken, artikelen websites) en geeft adviezen over trends op dit terrein. Meer informatie: www.sigridvaniersel.nl

Karen Romme | Workshop 4: Calimeromarketing

Karen Romme | Workshop 4: Calimeromarketing

Ondernemer sinds 1991 | Auteur sinds 2000 | Gastdocent marketing en ondernemen sinds 2006 | Columnist Het Financieele Dagblad van 2009 tot 2012 | Raad van Toezicht Theaters Tilburg van 2006 tot 2013 | Raad van Advies Start Foundation van 2012 tot 2015 | Anno 2016 naast spreker over ondernemerschap en slimme (online) marketing voor ondernemers en cross media ondernemer, vooral strategisch meedenker op marketing- en ondernemersgebied. En natuurlijk sinds 2004 bedenker van Calimeromarketing, de slimme marketingfilosofie voor ondernemers, van zzp tot mkb, waarover ze inmiddels meer dan 400 presentaties en workshops voor allerlei sectoren verzorgde. Meer informatie: www.karenromme.nlDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016