Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

50 dingen De 50 dingen die je gedaan moet hebben voor je twaalfde!

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De 50 dingen die je moet doen voor je twaalfde: een lijst met 50 supergave, uitdagende activiteiten die je makkelijk in de natuur buiten kunt ondernemen als kind! Deze 50 dingen mag je niet missen als kind! En als (groot-)ouder of begeleider van de kinderen van nu zorgen we ervoor dat de kinderen deze 50 dingen ook kunnen gaan doen!
Wat houdt die lijst in? De lijst is een paar jaar terug opgesteld door het Britse Staatsbosbeheer, die hiervoor heel veel mensen vroeg naar de dingen die je als kind zeker gedaan zou moeten hebben in je kindertijd. Een prachtige lijst resulteerde: van wildkamperen, een appel van de boom eten, huttenbouwen, slootjes springen tot moddertaartjes bouwen en kriebelbeestjes zoeken. Activiteiten waar menig 40+-er aan zal denken als je hem of haar vraagt naar de beste buitenspeelervaringen uit de jeugdtijd....

Om te stimuleren dat zoveel mogelijk kinderen dit ook echt gaan en kunnen doen, wil het Springzaadnetwerk Regio Deventer deze lijst in een aantrekkelijk vorm uitgeven, waarbij voor alle 50 activiteiten is aangegeven hoe en waar je ze zou kunnen uitvoeren in Deventer e.o.. Maak het kinderen (of vooral hun ouders, grootouders, begeleiders) zo makkelijk en uitdagend mogelijk om die 50 dingen te gaan doen. Bovendien geeft zo'n lijst handige handvatten om bij buitenactiviteiten, IVN-activiteiten, educatieve programma's etc aan te geven welke 50 dingen er aan bod komen! Ook voor leerkrachten is het een heel handig en aantrekkelijk hulpmiddel om op pad te gaan naar buiten. Op zondag zion om met je gezin naar buiten te gaan? Stel niet voor om te gaan wandelen, maar laat je kinderen één van de 50 dingen uit de lijst kiezen an onderzoek samen waar je die kan gaan uitvoeren!

Nog meer activiteiten: koken op een kampvuurtje, zwemmen in natuurwater, slootje springen, een vlot bouwen, een nachtwandeling maken, je weg vinden met een kompas of gps, in een hooiberg spelen of slapen, een sneeuwengel maken, over een omgevallen boom lopen, een modderbad nemen of tegen de wind leunen in de storm.

Springzaad is dé netwerkorganisatie die zich inzet voor meer ruimte voor natuur, spelen en kinderen én Springzaad vindt het belangrijk om deze lijst veel breder onder de aandacht te brengen bij ouders, leerkrachten, activiteitenbegeleiders etc. Veel activiteiten zijn immers best gemakkelijk en zonder ingewikkelde hulpmiddelen uit te voeren en vaak verrassend dichtbij huis bovendien.

In Engeland is deze lijst al een grote hit en stimuleert het ouders en kinderen om veel meer buiten te spelen. Dat kan ook in Nederland, om te beginnen in Deventer en omstreken! Springzaad Regio Deventer heeft het initiatief genomen om voor Deventer de lijst met 50 dingen verder uit te werken met concrete locaties en activiteiten, zodat elk kind in Deventer straks de kans heeft/kan ontdekken dat er in de eigen directe leefomgeving hele leuke spannende uitdagende natuuractiviteiten te doen zijn.

De lijst met 50 dingen krijgt een aantrekkelijke vorm, als mooi vormgegeven boekje, dat je als kind mag beschouwen als jouw eigen natuurboek, en waarin je kan bijhouden hoever je al bent met je 50-dingen-lijst. Springzaad gaat hierin samenwerken met het natuur- en milieu-eductaief centrum de Ulebelt, die binnen Deventer uitstekende contacten heeft met het basisonderwijs en een breed netwerk in de gemeente. Zo dragen we zorg voor een brede verspreiding en optimale PR voor de 50-dingen-lijst.
Voor de uitwerking van de lijst maken we graag gebruik van ervaringen elders in het land, bijvoorbeeld van de Stichting Buitenmakelaar, die voor de gemeente Bunnik zo'n boekje heeft gemaakt, en dit voorjaar al voor het derde jaar de boekjes gaat uitdelen. Buitenmakelaar ondersteunt diverse andere gemeenten met eigen lokale initiatieven. Het is mogelijk om de vormgeving van de Buitenmakelaar te gebruiken bij het samenstellen van een eigen boekje, dat scheelt veel tijd en geld voor Deventer.
De prijs van het Groenste idee kan dit plan verwezenlijken, omdat er dan geld is om de 50-dingenlijst als een boekje uit te geven, en gratis uit te delen aan de kinderen van groep 3 binnen de gemeente Deventer. Door dit een aantal jaren te doen, groeit er een hele generatie kinderen op met de 50-dingen lijst. Omdat we hierin gaan samenwerken met onder meer de Ulebelt, die goede contacten heeft binnen het basisonderwijs in Deventer, kunnen we een goede afzet garanderen voor de boekjes.
De smaak te pakken gekregen? Of wil je zelf eerst even de lijst afvinken? Dat kan! De lijst is hieronder te downloaden!

In samenwerking met de Stichting Buitenmakelaar, die een dergelijk boek al maakte in provincie Utrecht 3 jaar geleden, is een voorbeeldbegroting gemaakt. Deventer kan gebruik maken van al het voorwerk dat de Buitenmakelaar al heeft verricht, waardoor de energie en denkkracht in Deventer zich kan richten op de juiste 50 dingen uitwerken die passen bij Deventer, en bijbehorende werving en PR. In de voorbeeldbegroting is uitgegaan van een oplage van 1750 boekjes, die volstaan om alle kinderen in groep 3 binnen de gemeente (geschat: 1150 leerlingen) een boekje aan te bieden. Bij aanvullende financiering kunnen we gaan drukken voor meerdere jaren, wat de kostprijs per boekje ook aanzienlijk naar beneden gaat halen.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Sociale ontmoeting en sport
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe komen kinderen door jouw idee spelenderwijs meer in aanraking met de natuur?

  Kinderen krijgen hun eigen lijst-met-50-dingen: allemaal speelse en uitdagende activiteiten om buiten te gaan doen. Bovendien activiteiten waarvoor je niet heel ingewikkelde hulpmiddelen nodig hebt of waarvoor je ver moet reizen: de meeste dingenzijn in je directe leefomgeving te doen! Door de speelse vorm van een lijst met 50 activiteiten die je kan afvinken, maak je er een uitdaging van om zoveel mogelijk van deze buitenspeelactiviteiten daadwerkelijk te gaan ondernemen.ende

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Op welke manier brengt jouw idee meer groen in de dagelijkse (leef)omgeving?

  Kinderen zullen op zoek gaan naar de groene plekken waar ze hun activiteiten kunnen ondernemen, en gaan ontdekken dat ze ook in het park in de wijk of het bos iets verderop kunnen bomen klimmen of bloemen zoeken etc.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Maak het ook voor volwassenen makkelijker om kinderen mee naar buiten te nemen

  De lijst met 50 dingen stimuleert ook ouders, grootouders, begeleiders om kidneren mee te nemen naar buiten en daar spannende natuurervaringen op te doen. Het biedt heel concrete handvatten en ideeen om direct zelf uit te gaan voeren. Zin om er eend agje op uit te trekken met de kinderen? Laat ze een of meer activiteiten uit de 50-dingen-lijst kiezen en je hebt samen een leuke dag!

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Aandacht blijven genereren voor buitenactiviteiten voor kinderen

  De lijst met 50-dingen is een aanspreknde vorm om blijvende aandacht te vragen voor buitenspelen, natuur ontdekken en beleven. Omdat de lijst uit zoveel leuke activiteiten bestaat, die bovendien nog redelijk bereikbaar in het eigen geheugen van de ouders liggen (!), is de drempel niet hoog om ermee aan de slag te gaan. Ook binnen educatieve programma's van bv NME-centra, scholen, natuurorganisaties als IVN, kan je de lijst gebruiken als aandachtstrekker voor publiek.

Commentaar lijst

Anneke 28-01-2016 15:16

Goed idee, want welke kinderen kunnen nu nog lekker in een echte bloemweide spelen?

when will bystolic go generic site forest laboratories patient assistance
bystolic generic name bystolic coupon voucher what is the generic name for bystolic

Commentaar lijst

Ulebelt 26-01-2016 20:33

De Ulebelt, het educatief natuur- en milieucentrum van Deventer, doet graag mee met dit initiatief om de 50-dingen-lijst te promoten en zo meer kinderen weer naar buiten te krijgen om gave dingen te doen! Als educatief centrum met groot buitenterrein bieden we sowieso voor vrijwel alle 50 dingen al de mogelijkheid om activiteiten op ons terrein uit te voeren. Het is een prachtige manier om kinderen, ook via ouders, leerkrachten, kinderwerkers etc te stimuleren om buiten leuke dingen te gaan doen. En het is een handig middel om bij alle activiteiten die wij of andere groene organisaties organiseren, aan te kunnen geven welke van de 50-dingen aan bod komen. De Ulebelt zet graag haar netwerk binnen de gemeente, onder het onderwijs en de natuur- en milieu-organisaties o.a. in om deze lijst verdere bekendheid te geven!

Commentaar lijst

Jenny 21-01-2016 14:22

Stichting Buitenmakelaar initiatiefnemer voor het 50-dingen boek voor de gemeente Bunnik werkt graag samen met Springzaad om een 50-dingen boek voor Overijssel of een deel daarvan te realiseren! Het voorwerk is al gedaan. Zie www.50-dingen.nl voor informatie. Vanochtend een leuk, inspirerend gesprek met Maike starter van het initiatief voor Overijssel daarover gehad. Ook als er gekozen wordt voor een andere uitwerking van het 50-dingen concept delen we graag onze ideeën en ervaringen.

Commentaar lijst

Elizabeth 13-01-2016 13:15

Leuk, maak er een app. of website van !