Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Groenbewustzijn start op de basisschool Groene lessen voor groep 7 & 8 op alle basisscholen in Overijssel

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Laten we heel dichtbij beginnen met het groenbewustzijn creëren bij onze kinderen. Als onze kinderen snappen wat zij zelf kunnen doen, draagt dit bij aan een beter binnenklimaat in de school, een schoolplein waar ruimte is voor zorgen voor natuur, tuin en insecten en van daaruit proactief de wijk in én naar huis.
Als de omgeving waarin de kinderen zijn (school, wijk, thuis) groener en dus schoner is, leidt dit tot een betere gezondheid, minder allergieën en meer plezier en creativiteit.

Het idee is om voor alle basisscholen in Overijssel voor groep 7 en 8 groene lessen samen te stellen zodat ze ervaringsgericht leren over de noodzaak van planten in de klas (zuurstof, binnenklimaat) en het verzorgen en kweken van planten. De volgende stap is het schoolplein groener maken, samen guerilla gardening inzetten in de wijk en thuis met je ouders aan de slag om binnen en buiten actief mee te werken aan groener denken & doen.

Dit alles leidt tot een bijdrage aan een positieve groene voetafdruk in de wereld. Maar alles begint dichtbij huis, in de klas en in de wijk.

De trekker van dit groene initiatief is Asselien Broekhuis. Zij woont in Zwolle en is 'natuurlijk eigenwijs'. Naast natural designer is ze meesterbinder in de bloemsierkunst. Haar groene ontwerpen (vaak kunstobjecten met levende planten) geven een school- of werkomgeving de zuurstof die nodig is om helder te denken. En het ziet er meteen gezellig uit. Een van de initiatieven waar zij zich in Zwolle hard voor heeft gemaakt, zijn de boomtuintjes.

Het team dat dit lespakket ontwikkelt en verkoopt is: Asselien Broekhuis (inspirator, plantenkenner), Atty van de Brake (communicatieadviseur), een onderwijskundige en grafisch ontwerper. Zij willen dit groene lessenpakket professioneel samenstellen en vormgeven. Asselien werkt vaak samen met creatieve ondernemers in de Creatieve Cooperatie. Dit is een werkplek voor ondernemers die op een vaste of flexibele plek willen samenwerken. De lessen worden gegeven op de scholen in Overijssel. Het hart van de samenwerking vindt plaats in Zwolle.

Het idee is om educatieve uitgevers te interesseren voor dit concept, zodat zij ook kunnen bijdragen aan de ontwikkelingskosten. Als het lessenpakket klaar is, kan de educatieve uitgever dit lespakket verkopen aan andere basisscholen in het land. Het bedrag wat de provincie ter beschikking stelt, wordt ingezet om het groene lespakket te ontwikkelen.

Het resultaat is dat de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in de provincie Overijssel basiskennis krijgen over hoe je dichtbij huis begint met groen en duurzaam doen. Dit moet je ook gewoon leren. Op school beginnen met kleine projecten. Vervolgens naar het schoolplein en vandaar naar huis en de wijk in met de eenvoudige groene ideeen om bij te dragen aan een mooie groene leefomgeving.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Sociale ontmoeting en sport Fysieke voorzieningen Innovatie en technologie Werk en opleiding Wonen
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe komen kinderen door jouw idee spelenderwijs meer in aanraking met de natuur?

  Door proefjes in de klas en op het schoolplein. Van daaruit met leuke praktijkopdrachten de wijk in.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Op welke manier brengt jouw idee meer groen in de dagelijkse (leef)omgeving?

  Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 brengen het groen denken en doen in de praktijk. In en om de school, thuis en in de wijk.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat is het effect op termijn?

  Het is een structurele aanpak die voor alle basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 in de provincie Overijssel zorgt voor extra plezier en creativiteit door een groen leslokaal en leefomgeving te creëren waardoor inzicht in groenbewustzijn, verbeterde schoolprestaties en verlagen ziekteverzuim ontstaan.

Commentaar lijst

karina 07-12-2015 19:12

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen! graag zou ik prive met u contact opnemen. is er een mogelijkheid?