Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Groen meets grijs "Groen meets Grijs", een Geur-, Kruiden- Moes- en belevingstuin voor de wijk

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In samenwerking met verzorgingshuis Humanitas in Deventer willen we de binnenplaats van het verzorgingshuis omtoveren tot een rijkgevulde belevingstuin met diverse onderdelen.

De tuin zal aangelegd en onderhouden worden door verschillende partijen in de wijk waar Humanitas gelegen is. Sommige bewoners zullen het leuk vinden hierbij te helpen, anderen zullen vooral van de tuin genieten als bezoeker. Leerlingen van een naburige middelbare school nemen een deel van de aanleg en onderhoud voor hun rekening. Zo maken jongeren van de praktijkschool zitbanken en plantenbakken en koken vrijwilligers eens per week in de keuken van het verzorgingshuis, met de opbrengst uit de moes- en kruidentuin, voor mensen met een smalle beurs die in de wijk wonen. Bewoners van het verzorgingshuis kunnen in de herinneringstuin hun favoriete planten uitzetten die ze vroeger in hun eigen tuin ook verzorgden.
Op deze manier komt er op een natuurlijke wijze contact tot stand tussen de wijk en de bewoners van het verzorgingshuis. Het project is niet alleen groen, het brengt groen en grijs bij elkaar! De tuin zal op de eerste dag van de lente (20 maart 2016) worden geopend.

Het is een overzichtelijk, herhaalbaar project dat tot de opening op vrijwillige basis door enkele MBA-studenten wordt begeleid. Na 20 maart zullen de mensen uit de wijk en van het verzorgingshuis zelf voor de voortgang zorgen. Een werkgroep met enthousiaste inbreng vanuit de wijk en het verzorgingshuis staat klaar om de eerste spa in de grond te steken!

De Provinciale subsidie zal worden gebruikt om ontwerp en aanleg te financieren.
Voor de aanleg en de inrichting van de tuin is 15.000 euro nodig. De stichting Groen en Mens heeft 5.000 euro toegezegd voor de beplanting. Met de 10.000 euro van de provincie wordt letterlijk de basis gelegd (zie ontwerp) waarop de initiatiefnemers uit de wijk verder bouwen en de inrichting van de belevingstuin verzorgen.
De basisstructuur met het padenplan vindt u in het bijgaande ontwerp.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Sociale ontmoeting en sport Zorg, burenhulp en veiligheid Wonen
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe komen kinderen door jouw idee spelenderwijs meer in aanraking met de natuur?

  Door leerlingen een rol te geven in de aanleg en het onderhoud van de tuin komen zij in contact met lokale voedselproduktie en ook met ouderen. Zo maken leerlingen van een nabijgelegen praktijkschool verrijdbare groentebakken op hoogte, zodat bewoners in rolstoelen ook kunnen tuinieren. Leerlingen van het naburige Eco-Lyceum kunnen een rol vervullen in onderzoek naar duurzaamheid en in Oral History projecten. Samenwerkend in de tuin komen zij spelenderwijs in contact met de geschiedenis van de wijk via de levensverhalen van de bewoners. De belevingstuin van Humanitas staat in open verbinding met de wijk

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Op welke manier brengt jouw idee meer groen in de dagelijkse (leef)omgeving?

  De huidige binnenplaats verandert in een groene tuin die mooi is om naar te kijken of doorheen te wandelen. Kruiden- en bloemengeuren kunnen ook voor (dementerende) ouderen een prettige ervaring zijn.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Bijdragen aan het besef dat duurzaam gedrag voor iedereen mogelijk is.

  De opbrengst van de tuin zal worden verwerkt in maaltijden voor mensen met een smalle beurs die in de wijk wonen. Vrijwilligers van 'de volle Buik' koken tientallen maaltijden per dag en zullen gebruikmaken van de kruiden, groente en het fruit uit de belevingstuin.