Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Nieuws uit de media Live OV-fiets kaart

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De live OV Fiets kaart is een mooi voorbeeld van wat er met de huidige technieken mogelijk is. De Rijksuniversiteit Groningen wilde deze interessante data beschikbaar maken voor studenten en onderzoekers.

Dit vroeg om live ETL (Extract, transform, load). Met KOOP kunnen wij iedere open (geo)data bron oppakken en converteren naar geojson en ESRI Feature Service die vervolgens in Arcgis Online getoond worden.

Dit was een mooi resultaat, maar het kon nog veel beter! Door voor iedere 5 minuten het aantal beschikbare ov-fietsen te registreren en op te slaan, kunnen we door de tijd het aantal beschikbare fietsen per huurlocatie visualiseren en analyseren. Voor onderzoek is dit ontzettend interessant en voor studenten een mooie kans om te leren werken met data die een tijdsdimensie bevat.

Hiervoor hadden we een aantal uitbreidingen nodig op de bestaande setup. Allereerst in de database hebben we een tijdsaspect toegevoegd. De Geo Event Extension haalt elke 5 minuten het aantal fietsen op via KOOP, verrijkt deze data met het moment van ophalen en schrijft deze data weg in de database.

De laatste stap is de visualisatie. Voor de kaart gebruiken we de ESRI Javascript API en voor de grafiek Highcharts. Door een donkere achtergrond te gebruiken en opvallende kleuren op de kaart en in de grafiek, valt de data op en ontstaat er een mooi beeld.

Ga voor het artikel en de live kaart naar www.rug.nlDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016