Start initiatief

Samenwerken aan digitale bereikbaarheid: “Het is leuk. En het werkt!”

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Iedereen wil tegenwoordig digitaal bereikbaar zijn. En snel internet hebben, het liefst glasvezel. Woon of onderneem je in een stad? Dan heb je meer mogelijkheden dan iemand die op het platteland woont. Provincie Overijssel vindt het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot snel internet. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Is er voldoende klandizie en is het rendabel?

Om de aanleg van breedband internet (een snelle internetverbinding) in het buitengebied te stimuleren, heeft de provincie een subsidieregeling in het leven geroepen. Verschillende groepen initiatiefnemers gingen deze uitdaging aan. Zo ook Stichting Glashelder uit Hellendoorn. Een geanimeerd gesprek over het nieuwe samenspel tussen overheid, bedrijfsleven en inwoners met Herman Klein Kromhof, Paul van Deursen, Alexander ter Kuile, bestuursleden van deze stichting.

Rol provincie
“Het is een complex onderwerp, snel internet op het platteland”, steken de mannen van wal. “Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk voor de aanleg? De overheid? De bevolking? Commerciële bedrijven? We leven in een steeds meer geliberaliseerde wereld. De rol die de overheid heeft, is het uiten van politieke ambities. En dan vooral het stimuleren en faciliteren van initiatiefnemers. Iemand moet die ambities wel oppakken en waar gaan maken. En daar heb je een nieuw samenspel voor nodig.”

Eén brok ervaring
“Ons bestuur heeft gelukkig één brok ervaring. Als je het over vrijwilligerswerk hebt, praat je toch vaak over mensen die zo’n 40 jaar werkzaam leven achter zich hebben, en dus een berg praktische daadkracht met zich mee brengen. Dàt heb je nodig, passie en gedrevenheid. Maar ook een provincie zoals deze! Een overheid die blijft informeren en faciliteren. Want mensen gaan niet zomaar dingen ontwikkelen. Ook commerciële partijen niet.”

Katalysator
“Pas nadat de provincie samen met ons langer dan twee jaar het onderwerp op de agenda heeft gezet, ontstond er iets van een duidelijke vraag naar snel internet onder de bevolking in het landelijk gebied. En daarna dus ook bij de commerciële partijen. Want die gaan pas interesse tonen en investeren, als er een concrete marktvraag is. Wij zijn als het ware de katalysator tussen overheid en marktpartijen. Wij spreken namens de gemeenschap; wij zijn de gemeenschap. Het heeft wel degelijk gevolg gehad dat de bevolking zelf is opgestaan. En wij hebben aan de andere kant de marktpartijen gewoon nodig, want het is hun ‘core business’ om dingen aan te leggen.”

Fakkeldragers
“Wat ons betreft is het onderwerp glasvezel een helder voorbeeld van hoe een nieuw samenspel tussen overheid, bedrijfsleven en inwoners werkt. De inwoners moeten daar een actieve rol in spelen. Dat zullen we in de toekomst steeds meer zien. En dan wordt het nog een hele opgave om op alle plekken ook de juiste mensen te vinden; ‘fakkeldragers’ met tijd, passie en vakkennis. En een overheid die precies die rol pakt waar ze meerwaarde kan laten zien; als initiator en verbinder. Er is geen andere oplossing voor de komende tijd, waarin er steeds minder geld is; we zullen het met elkaar waar moeten maken! En als je de juiste mensen bij elkaar weet te brengen, bij de overheid, onder de inwoners en in het bedrijfsleven, dan is dit proces niet alleen leuk: het wèrkt!”

Woon of werk jij in het Overijsselse buitengebied en ben je benieuwd of je je bij een glasvezelinitiatief kan aansluiten?
Of wil je zelf een initiatief starten? Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl/breedband.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 15-11-2019 0:26

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief