Start initiatief

Maak kennis met TIK: Een onbemand voertuig op zonne-energie

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Stel je eens voor… een auto zonder chauffeur die jou van het station naar je werk brengt? Een auto die je oproept met je smartphone? En die ook nog eens op zonne-energie rijdt? Mike de Boer ziet het helemaal voor zich. Hij verzon een duurzaam en innovatief voertuig. En won er een ballonvaart mee!
Mike de Boer was één van de deelnemers aan een ideeënwedstrijd van Innovatiecampus Kennispark in Enschede. “Ik heb voor de wedstrijd wat ideeën op papier gezet want ik ben erg geïnteresseerd in dit onderwerp.” De interesse komt niet helemaal uit de lucht vallen, want Mike heeft Civiele Techniek aan het Saxion in Enschede gestudeerd.

Mike de Boer

Mike de Boer

TIK
“Ik wilde iets innovatiefs bedenken dat goed past bij het Kennispark. En het moest natuurlijk duurzaam zijn. Het resultaat is een zelfsturende auto op zonne-energie. Ik noem het TIK: Twents Innovatievoertuig Kennispark.” Hoe werkt het? Je komt bijvoorbeeld met de trein op het station aan. Je roept het TIK voertuig op met je smartphone. Het onbemande voertuig komt naar je toe en brengt je naar jouw eindbestemming. Je rekent af. En je hebt jouw steentje bijgedragen aan het milieu, want je hebt geen CO2 uitgestoten.

Enthousiast
Mike: “Ik vind het een goed idee. Maar ik was natuurlijk wel benieuwd wat de jury ervan vond. Vinden zij het haalbaar?” Marjan Weekhout, directielid van Kennispark en juryvoorzitter van de ideeënwedstrijd: “Wij waren gelijk enthousiast over het TIK. We willen het autoverkeer op het Kennispark verminderen. Maar wel op een duurzame manier. En het moet bij het innovatieve karakter van ons bedrijvenpark passen. We willen een aantrekkelijk park zijn voor medewerkers, bezoekers en studenten. TIK sluit hier erg goed op aan!”

Uitwerken
Is het idee over een paar jaar werkelijkheid? Als het aan Marjan Weekhout ligt wel. “Het idee wordt nu verder uitgewerkt. We gaan kijken naar ervaringen van anderen. Welke onderdelen worden er al gebruikt? Wat kunnen we hiervan leren? Uiteindelijk kan het definitieve vervoersysteem op basis van het winnende idee onderdeel worden van het gebiedsplan. En natuurlijk moeten we proberen de financiering rond te krijgen. Want wat is er nou mooier dan dat we straks met schone, innovatieve voertuigen rondrijden? Het is in mijn ogen zeker geen utopie.”

Hoogtevrees
Mike de Boer is enthousiast over zijn eerste prijs: “Ik hoop dat de TIK ooit gelanceerd wordt. Al is het maar een onderdeel. Dat zou ik mooi vinden. Helemaal als ik er zelf ook nog over mag meedenken. En dat mag zeker. Daar staat het Kennispark voor open. Maar eerst mag Mike de Boer zich nog naar grote hoogte laten meeslepen. Hij mag meevaren in een luchtballon. Lachend: “Ik heb zelf nog hoogtevrees ook!”

Twentemobiel
Provincie Overijssel stimuleert met Twente Mobiel slim reizen en werken onder werkgevers en medewerkers. Met elkaar wordt gestreefd naar een vermindering van het autogebruik in de spits. De ideeënwedstrijd is opgezet om mensen te laten nadenken over innovatieve manieren van vervoer om de bereikbaarheid van het bedrijvenpark in Enschede te verbeteren. Meer informatie: www.twentemobiel.nl.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 22-09-2019 7:39

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief