Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

De Groene Loper: Een groene zone voor en door inwoners

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De openbare ruimte is van iedereen. Maar wie voelt zich er verantwoordelijk voor? Een aantal Overijsselse inwoners en bedrijven zet zich actief in voor een groenere leefomgeving. Met hen rollen we een Groene Loper uit door heel Overijssel. Doe je mee?

Met de Groene Loper stimuleert de provincie duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur. Het idee? Inspireer en ondersteun mensen om zelf natuur in hun directe woonomgeving te realiseren. Dan gaan inwoners zich meer verantwoordelijk voelen voor hun eigen groene omgeving en komt een groene beweging tot stand die groen in de stad met het groene buitengebied verbindt. Frank van Marle en Diana van der Stouw startten een groene zone en vertellen hoe zij zich inzetten voor ‘hun’ stukje Groene Loper.

Schapen in de ‘achtertuin’
Frank van Marle is ‘trekker’ van de Groene Loper in Almelo: “Ik verbind hier de groene initiatieven met elkaar. Samen kunnen we de groene beweging meer tot recht laten komen. Groen doet mensen goed. De Groene Loper helpt om de afstand tussen mens en natuur weer een beetje kleiner te maken.”

Frank van Marle

Frank van Marle

“Je moet gewoon beginnen, hoe klein ook. Klop aan bij de gemeente, laat zien wat de meerwaarde is van je initiatief en hoe leuk het kan zijn. Als dat genoeg prikkelt, dan leidt het vanzelf tot meer.” De reacties op de groene zone in Almelo zijn positief. Frank: “Ik ben begonnen met een begrazingsproject; er grazen schapen op niet verkochte bouwkavels rondom woonwijken. Omwonenden vragen regelmatig of de schapen dichterbij kunnen grazen. Mannen moeten zelfs de heg snoeien, zodat hun vrouwen de schapen beter zien. De buurt verbroedert hierdoor.” Het begrazingsproject is niet zomaar van de grond gekomen; door vasthoudendheid is de realisatie ervan gelukt. Na een proef die goed uitpakte krijgt dit initiatief nu, drie jaar later, zelfs subsidie. Het is uitgegroeid tot een buurtproject met een bloemrijke akker, bloemenlinten, bloembollen, scharrelvarkens en een geocacheroute.

Groen is voor iedereen
Diana van der Stouw, initiatiefnemer van de buurtmoestuin Hof van Breecamp in Zwolle, bewijst dat je geen geitenwollensokken aan hoeft te trekken om groen te zijn. Diana: “We zien onszelf niet als het stereotype groene mens. De mensen die meedoen zijn allemaal verschillend en dat maakt het zo leuk. Het merendeel van de buurt- bewoners is geïnteresseerd en komt wel eens een praatje maken. Voor nieuwe mensen in de wijk is het een hele makkelijke manier om de buurt te leren kennen.”

Diana van der Stouw

Diana van der Stouw

Succesvol
“Zorg voor draagvlak, betrek mensen erbij. Neem eens contact op met een ideeënmakelaar bij jou in de buurt, die kan je in contact brengen met de nodige mensen.” Wat in Zwolle begon als vermakelijk tijdverdrijf is een onbewust groen succes gebleken. Wekelijks steken de bewoners de handen uit de mouwen om de moestuin te onderhouden. De moestuin heeft daarnaast een sociale en educatieve functie. Diana: “Steeds meer kinderen zijn verbaasd dat groente uit de grond komt. Dat is best schokkend. Hier zien ze waar de groente vandaan komt. Je leert steeds meer. Ik wist niet dat je zo gelukkig kon worden van het eten van eigen geteelde boontjes.”

De Groene Loper is een initiatief van provincie Overijssel. In samenwerking met Landschap Overijssel en IVN subsidieert de provincie groene burgerinitiatieven. Er zijn al vier Groene Lopers actief in de provincie: Zwolle, Vechtdal, Deventer en Almelo. In Enschede en Oldenzaal zijn Groene Lopers in voorbereiding. Wil je ook meedoen? Kijk op www.groenelopersoverijssel.nl.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016