Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO)

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

HMO werkt in opdracht van provincie Overijssel aan verouderde bedrijventerreinen en kantoorleegstand. Zij levert kennis, sturing en geld en werkt samen met ondernemers en bestuurders. Directeur Han Wiendels vertelt: “Onze opdracht is om 900 hectare (ha) van de 1300 ha verouderde bedrijventerreinen aan te pakken. Daarvoor is 22,5 miljoen euro beschikbaar. Dat is veel geld maar als je het omrekent zou je 2,5 euro per m2 te besteden hebben. Met dit geld moesten we in eerste instantie private terreinen opkopen, saneren en weer opnieuw opbouwen. Als we dit alleen zouden doen, zou het beschikbare geld snel op zijn. Wij hebben daarom afgesproken het anders met de marktpartijen aan te pakken.”

Han Wiendels

Han Wiendels

Insteek
“Onze insteek is dat het door ons geïnvesteerde geld terugkomt. We maken zakelijke constructies waarbij wij het maatschappelijk belang voor ogen houden. Ondernemen met overheidsgeld! We zijn actief op zoek naar plekken waar partijen zich willen vestigen, maar waar ze de investering niet alleen aandurven. Wij kunnen dan een steuntje in de rug geven. Je moet omdenken. Niet alleen de verloederde terreinen zo snel mogelijk opknappen. Nee, bedenken wat bedrijven nodig hebben om zich ergens te vestigen. Niet een kant-en-klaar plan bedacht vanuit de overheid, maar één vanuit de gebruiker. Zo’n goed plan dat ze er zelf ook geld in willen steken. Wist je dat private partijen al voor 87,8 miljoen euro hebben geïnvesteerd in verouderde terreinen? Met het opknappen van de bedrijventerreinen ontwikkelen we gebieden waar economische groei heerst én werkgelegenheid.”

Trots
“Er zijn al mooie projecten afgerond. Daar ben ik trots op! Neem bijvoorbeeld het Scaniaterrein in Hasselt. In heel korte tijd is de rotte plek daar opgelost. Als HMO hebben we het terrein van 14 ha gekocht en ontwikkeld. 11 ha voor de panden van Scania en een logistieke ondernemer en een deel is verkocht aan andere bedrijven. We zien de vitaliteit van het totale industrieterrein Zwartewater weer toenemen. Een belegger heeft uiteindelijk de hele locatie opgekocht en daarmee verdienen wij het geld van onze investering terug. Dat kunnen we nu weer elders insteken.”

“Een ander voorbeeld is de Geldermanfabriek in Oldenzaal. Deze fabriek is opgeknapt en HMO investeerde hier in de plannen van succesvolle jonge ondernemers. En het ondernemersdorp Hogelucht-Wierden. Een verouderd bedrijventerrein vlakbij het centrum van Wierden. Dit terrein is opge- knapt en geschikt gemaakt voor kleinbedrijven en ZZP-ers met lokale binding. De plannen zijn met de gemeente en het bedrijfsleven gemaakt. Er is ook rekening gehouden met de toekomst. De panden zijn makkelijk geschikt te maken voor appartementen, mocht de kern van Wierden verder uitbreiden. Ik vind het mooi als je die dynamiek aan kunt jagen!”
www.hmo.nlDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016