Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Nieuwe mobiliteit in de media Dit zijn de drukste fietspaden van Nederland

Onderdeel van:

Onderdeel van:

App de fiets Door een fietsapp weten we eindelijk hoe fietsers de openbare ruimte benutten. En dat is belangrijk voor een goed ‘fietsbeleid’.

De Fietsersbond had geen toepasselijker locatie kunnen kiezen om zich te vestigen. Het kantoor in Utrecht staat, zo blijkt nu, op krap een kilometer van het drukst bereden fietspad van Nederland: het Smakkelaarsveld, vlakbij het Centraal Station.

Dit weten we dankzij de Nationale Fietstelweek, een initiatief van de bond. Eind september downloadden zo’n 56.000 Nederlanders een mobiele app waarmee ze een weeklang al hun fietsdata deelden: locatie, snelheden, afstand. Zo moet er eindelijk inzicht komen in hoe fietsers zich in het Nederlandse verkeer gedragen.

„De fiets is het ondergeschoven kindje van het verkeersonderzoek”, zegt Hugo van der Steenhoven (61), scheidend directeur van de Fietsersbond, in datzelfde kantoor. „Er zijn 14 miljoen fietsen in Nederland, maar we weten schokkend weinig van hoe ze gebruikt worden. Als in het buitenland meer onderzoek wordt gedaan naar fietsers dan hier, weet je dat er iets moet veranderen.” In januari worden alle resultaten van de week gepubliceerd op een openbaar toegankelijk, onlineplatform. Maar voor NRC geeft Van der Steenhoven graag een voorproefje.

Hoe fietst Nederland? De data bewijzen grotendeels wat je misschien al vermoedde: ja, we fietsen een stuk harder als het regent. In Drenthe fietsen ze verder (en sneller) dan in, zeg, de Randstad. Het weekend is voor lange ritten. En oké, in de stad sta je vaker stil dan daarbuiten.

Voor het hele artikel, inclusief filmpje en de provincie met de meeste fietskilometers, kijk je op www.nrc.nl.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016