Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

RED Engineers Challenge 2015

{{ activeItem }}

RED Engineers Challenge 2015

Lovers

Op de finaledag, zaterdag 21 november, streden 34 basisschoolteams uit groep 7-8 tegen elkaar om wie de snelste, meest innovatieve solarwagen heeft gebouwd. Van LEGO.

Een compleet lespakket stoomde de leerlingen in zeven weken klaar voor de finaledag. Het evenement is bedoeld om op een uitdagende en speelse manier kinderen kennis te laten maken met techniek.

Solar
Middels het thema ‘solar’ wordt een koppeling gelegd met het Solar Team Twente dat in oktober meedoet aan ‘The World Solar Challenge’ in Australië en met het ‘Internationaal Jaar van het Licht’.

Lesprogramma
Voorafgaand aan de challenge werkten de deelnemende basisscholen zeven weken aan het bedenken en maken van de snelste LEGO-solarwagen. Dit deden ze onder begeleiding van studenten van Saxion en Universiteit Twente, die op locatie gastlessen hebben gegeven. Ook werden de basisschooldocenten actief betrokken in het programma om de deelnemende teams zo goed en professioneel mogelijk te kunnen begeleiden en hen tegelijkertijd te inspireren met het onderzoekend en ontwerpend leren.

‘RED Engineers Journaals’
Alle teams en betrokkenen werden via wekelijkse ‘RED Engineers Journaals’ meegenomen in het creatieve proces rondom solar wagens, energie en duurzaamheid. Het journaal komt ook op locatie om ontwikkelingen op de scholen op de voet te volgen. De ‘RED Engineers Journaals’ zijn ook hier te bekijken.

Over de challenge
Het idee achter de challenge is om kinderen te enthousiasmeren en te interesseren voor techniek. Natuurlijk kan één event hier niet voor zorgen. Wel kan het, samen met de inzet van de onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en overheid, op de lange termijn bijdragen aan de kijk van jongeren op techniek, de maatschappelijke betekenis daarvan en de studiekeuze. Met dit initiatief willen de samenwerkende partijen kinderen enthousiasmeren voor een techniekstudie in de toekomst bij Saxion of de Universiteit Twente. Dat is hard nodig gezien de groeiende vraag naar goedgeschoolde technici in de toekomst.Downloads

Onze favorieten Video Milieu en duurzaamheid Energie Evenementen Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016