Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Nieuwe mobilieit buiten Overijssel Ritje ziekenhuis in ruil voor een taart

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In de Arnhemse wijk Elderveld hebben buurtbewoners een 'datingsite' bedacht waar mensen dingen kunnen vragen en aanbieden. Een ritje ziekenhuis kan bijvoorbeeld worden gevraagd in ruil voor een appeltaart.

Het is niet de beste wijk van Arnhem, Elderveld. Waar klassieke Vogelaarwijken als Presikhaaf en Klarendal de ene na de andere facelift hebben gekregen, leek de aftakeling in Elderveld gestaag door te zetten. Totdat het vervoersinitiatief ‘Ja, naStuurlijk!’ de wijk in zijn greep kreeg en de glimlach weer terug lijkt op straat. Projectleider Tiny Kleinkamp weet waarom. “Het is zoals de voormalige burgemeester van Berlijn het een paar jaar geleden zei: ”We’re poor, but we’re sexy!”. Daarmee bedoelde hij: we zijn arm, maar iedereen wil hier zijn en deel uitmaken van wat hier gebeurt. Zo is het in Elderveld ook en ‘Ja naStuurlijk’ speelt daar een belangrijke rol bij.”

Kleinkamp legt de kern van ‘Ja naStuurlijk’ uit. “Het poject draait om een uitruil van diensten tussen mobiele en niet-mobiele wijkbewoners. Voorheen reden er Plusbussen, maar daarbij waren de passagiers de afhankelijken. Niemand wil afhankelijk zijn, je wilt regie ervaren, liever niet hulpbehoevend zijn. Daarom is er een spannende datingsite, waar passagiers kunnen aangeven wat ze van een chauffeur verwachten en zelf te bieden hebben. Passagiers vinken aan of ze direct van A naar B willen, of graag een stukje omrijden en zelfs hoe lang dat dan mag duren. En ze vertellen wat ze te bieden hebben. Denk aan koken, kleding maken of aanpassen en oppassen. Senioren die minder computervaardig zijn, kunnen ook gewoon bellen: telefonistes genoeg!

Wij zorgen als projectleiding voor leuke, stimulerende, sexy PR en organiseren gekke evenementen in de wijk, die bijdragen aan het imago van het project.” Kleinkamp is een trots man. “Het project is een communitybuilder van jewelste gebleken. Het aantal matches is onvoorstelbaar en op de site lees je terug welke mooie vriendschappen er inmiddels zijn ontstaan. Het laat maar zien dat niemand afhankelijk hoeft te zijn en iedereen graag wat voor een ander doet. We genieten met z'n allen van het succes.”

Dit artikel komt uit de uitgave 'Mobiel Andersland' van de provincie Gelderland.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016