Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Nieuwe mobiliteit in de media 'Kleinschalig vervoer: houd het vooral simpel'

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De afgelopen jaren zijn steeds meer kleinschalige mobiliteitsprojecten ontstaan en naar verwachting zullen er de komende jaren nog meer bij komen. CROW-KpVV bekeek vier van dergelijke kleinschalige oplossingen. Conclusie: houd het vooral simpel.

CROW-KpVV richtte zich op de Texelhopper, de Wensbus, de HugoHopper en Haltetaxi Zeeland. CROW-KpVV komt tot een aantal aanbevelingen voor wie een dergelijk project wil opzetten.

Het is eerste wat een startend project zich zou moeten afvragen is: voor wie doen we dit en wat willen deze mensen? Op basis daarvan is het mogelijk om een business case voor het project op te stellen en allerlei praktische vragen te beantwoorden: is een grote bus nodig of is een kleiner voertuig voldoende? Hoeveel subsidie is eigenlijk nodig?

Voor veel ouderen en voor mensen met een beperking is het niet mogelijk om naar een halte vijf straten verderop te lopen. Maar ook mensen die goed ter been zijn vinden het prettig als de halte dichtbij huis is. De onderzochte projecten hebben daarom voor vervoer van deur tot deur of voor een systeem met veel haltes gekozen. Door moderne planningssoftware is het mogelijk om daarbij redelijk efficiƫnt te werk te gaan.

Het opzetten van een nieuw vervoersysteem is een tijdrovend proces waarin veel knopen moeten worden doorgehakt. Door het proces te plannen en voldoende tijd in te ruimen voor de verschillende onderdelen zoals het testen van software of het werven van vrijwilligers, is het mogelijk om overzicht te houden, ook als er iets onverwachts gebeurt. Een lange ontwikkeltijd kan echter kwalijk zijn; daardoor bestaat het gevaar dat mensen zich tegen het project keren, zoals op Texel gebeurde.

Lees het hele artikel op www.verkeersnet.nl.Downloads

Milieu en duurzaamheid Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016