Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

de Meester Burger 2015 Dit zijn de 5 genomineerden meesterburgers

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De genomineerden zijn:

Yvonne van Batenburg en Fred Meerhof uit Vlaardingen, voor hun inzet voor de Federatie Broekpolder
De Stichting Federatie Broekpolder is een burgerinitiatief, in het leven geroepen door een aantal betrokken inwoners van Vlaardingen, met als doel het verbeteren van de kwaliteit van de Broekpolder. Van een onaantrekkelijk, weliswaar groen, gebied van circa 400 ha en voormalig stortdepot voor Rotterdams havenslib, is de Broekpolder geworden tot een regionale topvoorziening voor natuur en recreatie, met o.a. een Klauterwoud voor kinderen en natuurkerngebied De Ruigte waar Schotse hooglanders rondlopen. Ruim 70 vrijwilligers van de Federatie zetten zich structureel in voor dit gebied. Het gebied trekt zo’n 1,5 miljoen bezoekers per jaar.

Hulya Cigdem uit Tilburg,voor haar inzet voor het project Alin Teri
Onder Turkse Nederlanders in Tilburg is een burgerinitiatief ontstaan tegen de relatieve oververtegenwoordiging van Turkse Nederlanders in de hennepteelt. De actie draagt als motto ‘alin teri’, Turks voor 'zweet op je voorhoofd’. Niet met drugshandel, maar met hard werken dient men zijn brood te verdienen, zo luidt de boodschap.

Roland van der Heijden uit Alphen aan de Maas, voor zijn inzet voor de leefbaarheidsgroep SLAG
Stichting Leefbaar Alphen Gelderland (SLAG) zet zich ervoor in dat het in Alphen aan de Maas prettig wonen is én blijft, met goede voorzieningen en inwoners die zorg hebben voor elkaar. SLAG doet dit met speciale aandacht voor o.a. vrijwilligers, mantelzorgers, ouderen, maar ook jongeren. Concrete resultaten zijn een bus die wordt gereden door vrijwilligers, een klusdienst en een dorpsbarbecue.

Wout Schut uit Houten, voor zijn inzet voor het project De KrachtFabriek

De KrachtFabriek (DKF) is, met 200 deelnemers, een succesvol burgerinitiatief. Het is een ‘broedplaats voor werkwillenden’: een plek waar mensen die op zoek zijn naar werk of opdrachten elkaar kunnen ontmoeten, helpen, motiveren, inspireren en uitdagen. Deelnemers komen weer in hun kracht, krijgen (zelf)vertrouwen, leren nieuwe dingen en ontplooien samen nieuwe initiatieven en ondernemingen, wat ook weer kan leiden tot een betaalde baan of nieuwe opdracht. De KrachtFabriek biedt zo een inspirerend en motiverend sociaal netwerk van mensen in een vergelijkbare positie.

Tutku Yuksel uit Wageningen, voor haar inzet voor het project THUIS
THUIS is de gezamenlijke woonkamer van Wageningen waar inwoners van de stad elkaar ontmoeten en talenten, ideeën en materialen met elkaar delen. Op deze manier biedt THUIS letterlijk en figuurlijk de ruimte voor de inwoners van Wageningen om verbindingen aan te gaan met een ander, elkaar te inspireren en samen te ondernemen om Wageningen nog fijner te maken.

Meester Burger?

In de afgelopen weken konden mensen zichzelf en anderen nomineren als ‘Meester Burger’. In totaal zijn er 158 aanmeldingen binnengekomen. Meester Burgers zijn mensen die zich belangeloos in hebben gezet voor de Nederlandse samenleving en met hun project een positieve verandering teweeg hebben gebracht. Bij de viering van het lustrum zijn 50 van deze Meester Burgers aanwezig, onder wie de 5 genomineerden. Uit deze 5 genomineerden hebben juryleden Ank Bijleveld-Schouten, Job Cohen en Art Rooijakkers één winnaar gekozen. Wie dit is, wordt bekendgemaakt op 11 september.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016