Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Oerijssel Kijk mee naar de oerverhalen uit Overijssel!

trailer OERIJSSEL | deel 2: Winterwende from Lassche, Geertjan on Vimeo.

Oeroude inspiratie uit natuur, sages en gebruiken.

In Overijssel spookt het. Volksgeloof leeft er nog volop. Maar niemand praat erover. Bang voor de gevolgen? Vaak wordt gefluisterd: ‘je weet maar nooit’.

OERIJSSEL is een documentaireserie over volksgeloof in de streekcultuur van Overijssel.
Hoofdpersoon in OERIJSSEL is Margje Fikse, die de stad verruilde voor haar roots langs de IJssel. Terug in de streek van haar jeugd, gaat ze op zoek naar de oerwortels van de plattelandscultuur en de laatste restanten volksgeloof in de provincie.

Tijdens haar zoektocht ontmoet ze predikant Henk Vreekamp, die alles weet van het ‘heidendom’ uit de tijd voordat zendelingen Overijssel kerstenden. Ook verdiept ze haar contact met natuurkenner Wim Toorneman uit Espelo, volkscultuurkenner Dirk Kok uit Staphorst en verhalenverteller Herman Kampman uit Hellendoorn.
Nieuw in deel 2 is wichelroedeloper Wim Roetert uit Diepenveen.

In ‘Winterwende’ stuit Margje op de oude sage Derk met de Beer, ook wel bekend als Derk met de Honden. Ze probeert de oorsprong ervan te achterhalen en doet bijzondere ontdekkingen. Dan keert het lot zich tegen haar.

Zou er een verband zijn?

OERIJSSEL is gemaakt door filmmaker Geertjan Lassche (Zwart IJs, Hemelbestormers) in opdracht van stichting Sous les Arbres. De muziek is opnieuw van Jan Kooiker.

Wat OERIJSSEL deel 2 bijzonder maakt, zijn de animaties die speciaal gemaakt zijn om de sage Derk met de Beer in beeld te brengen.
De documentaireserie is tot stand gekomen met steun van de Provincie Overijssel en het Historisch Centrum Overijssel.

‘Winterwende’ is het vervolg op OERIJSSEL deel 1, ‘Zunnewende’ dat vorig jaar in première ging op het Zunnewendefestival in Hellendoorn en in het najaar van 2014 te zien was in tal van filmhuizen en zalen in de provincie Overijssel. Ook deel 2 gaat in premiere op het Zunnwendefestival.

##Bekijk hier deel 1 "Zunnewende"

trailer OERIJSSEL | deel 1: Zunnewende from Lassche, Geertjan on Vimeo.Downloads

Video
Laatst bewerkt op: 04-08-2016