Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Festival op hoog niveau

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Het festivalseizoen is in volle gang. Van bluesfestival tot topsportevenement, Overijssel heeft het allemaal. En dat is goed voor Overijsselse ondernemers. Want de economie vaart wel bij deze festivals en evenementen. Dat bewijst het Beste Publieksevenement van Nederland; Deventer Op Stelten. Deventer is festivalstad bij uitstek. De drie grote evenementen Deventer op Stelten, de Deventer Boekenmarkt en het Dickens Festijn trekken samen ruim 400.000 extra bezoekers naar de stad. En dat is ruim 20 procent van het totaal aantal mensen dat jaarlijks een toeristisch bezoek brengt aan de stad.

##Succesformule
Deventer Op Stelten wordt georganiseerd door het Evenementen- bureau van de VVV Deventer, een professionele organisatie zonder winstoogmerk. Dit jaar vindt het festival voor de 19e keer plaats. Vorig jaar werd Deventer Op Stelten uitgeroepen tot Beste Publieks- evenement van Nederland. Programmeur Anjo de Bont legt uit wat de succesformule is. Anjo: “De kwaliteit van het programma is het allerbelangrijkste. Er wordt voortdurend gewerkt aan vernieuwing, verbinding, verdieping én verbetering. Het gaat om de inhoud, want dat levert het meeste op. Een aantrekkelijk festival trekt bezoekers en zorgt voor betrokkenheid van bewoners en ondernemers.”

##Van de inwoners
De inwoners voelen zich verbonden met het festival. Anjo: “Het festival wordt gedragen door de Deventenaren. De betrokkenheid is gigantisch. Inwoners van Deventer en bedrijven zijn trots op ‘hun’ festival. Honderden vrijwilligers werken mee. Vrienden en familie worden uitgenodigd om het festival bij de wonen.” Ook de regionale economie spint garen bij Deventer Op Stelten. Anjo: “Het zijn de lokale en regionale ondernemers die direct aan het festival verdienen. Hotels in Deventer en Salland zitten vol, restaurants puilen uit, campings en overnachtingslocaties zijn bezet, cafés en terrassen worden nog tot laat goed bezocht. Er wordt gegeten, gedronken, geslapen en gekocht. De exploitatie van de horeca is niet in handen van het Evenementenbureau, maar bij de ondernemers in de binnenstad. Bij evenementen met een gesloten omgeving hebben de organisatoren vaak ook de gehele exploitatie van de horeca in handen. Dat geldt niet voor Deventer Op Stelten.”

##Iedereen wordt er beter van
Al die extra consumpties, overnachtingen, koopjes en vaartochten van het pontje leveren de ondernemers ruim 4,2 miljoen euro op. Anjo: “De basis is een gratis toegankelijk festival waarvan de euro’s worden verdiend in de stad en de regio. Iedereen wordt beter van het festival. Van bezoeker tot artiest, van inwoner tot vrijwilliger, ondernemer tot overheid, van talent tot culturele instelling.” Dit jaar vindt ‘Deventer Op Stelten’ plaats van 3 tot en met 5 juli, met openingsvoorstellingen op donderdag 2 juli. In de historische binnenstad van Deventer en locaties rondom het centrum zijn ruim 150 nationale en internationale top-voorstellingen op het gebied van buitentheater te zien.

Deventer op Stelten is één van de elf evenementen die de afgelopen drie jaar subsidie hebben ontvangen van de provincie Overijssel. Met het subsidiegeld moeten de festivalorganisatoren ervoor zorgen dat het festival bijdraagt aan de lokale en regionale economie. De andere evenementen die subsidie ontvangen zijn: de Military in Boekelo, de topsportevenementen in Twente, het Dickens Festijn en de Boekenmarkt in Deventer, Zwolle Unlimited het Bevrijdingsfestival en het IJsbeeldenfestival in Zwolle, Stoppelhaene en Ribs ’n Blues in Raalte en Dauwpop in Hellendoorn.
Meer informatie: www.overijssel.nl/vrijetijdseconomie.

###Vrijwilligers met hart voor Twickel

Landgoed Twickel is één van de mooiste landgoederen van Nederland. Jaarlijks trekt het tienduizenden bezoekers. Om het landgoed draaiende te houden, zijn er veel vrijwilligers actief. Koetsier Bart Klaassen en imker Hennie Keizers zijn twee van deze vrijwilligers.

Op de bok

“Ik kwam als kleine jongen bij mijn oom en tante die paarden hadden”,

vertelt Bart. “Zij organiseerden tochten en restaureerden rijtuigen en koetsen en zijn beiden ook vrijwilliger op Twickel. Ik ben langzaam meegegroeid met hun activiteiten op Twickel. Op dit moment zijn we met vier vrijwilligers verantwoordelijk voor het koetshuis en de stallen.” Twickel bezit een indrukwekkende collectie klassieke rijtuigen en bijbehorende tuigen. Op speciale dagen, zoals Open Monumentendag, kan het publiek dit alles bezichtigen. Bart: “Ik ben niet actief op Twickel voor toeristen, maar alleen voor het landgoed en de familie Zu Castell-Rüdenhausen.” Bart gebruikt voor Twickel zijn eigen paarden. Deze houdt hij bij zijn monumentale boerderij in Saasveld. “Ik ben lid van de menvereniging NVTG. We maken ook tochten, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Twickel werkt goed samen met lokale verenigingen.” Bart bezit samen met zijn oom en tante 30 authentieke koetsen en rijtuigen die zij opknappen en restaureren. Voor de succesvolle film over Michiel de Ruyter zijn meerdere van hun rijtuigen gebruikt. Vanwaar die betrokkenheid bij Twickel? “De vrijwilligers willen allemaal een bijdrage leveren aan dit prachtige landgoed, iedereen op zijn eigen manier. Dat maakt ook dat er altijd leven en bedrijvigheid is op Twickel.”

##Honing voor Twickel
Wie de ommuurde moestuin van Twickel binnengaat, heeft grote kans om daar imker Hennie Keizers tegen te komen. Hij houdt zijn bijen in een bijenstal met 16 kasten. Hennie is een van de 33 vrijwilligers in de tuin. “Door een oom die een boerderij had in Oele en ook 30 bijenvolken hield, heb ik kennis gemaakt met de imkerij. Jaren later heb ik dit opgepakt en ben ik ook imker geworden.” De honing die de bijen produceren wordt verkocht in de Landgoedwinkel. Hennie is op woensdag en vrijdag op Twickel te vinden.
“Ik geef regelmatig voorlichting aan bezoekers en school- klassen. En op 11 juli is er weer de landelijke imkerijdag. Twickel doet daaraan mee. Sinds enige tijd help ik ook mee met het verzorgen van de bloembedden bij de bijenstal. Ik kan daar veel op eigen initiatief doen, uiteraard in overleg met de hoveniers. Bijen zijn in de natuur van essentieel belang voor de bestuiving van planten. Mijn bijen zijn actief in een straal van 1,5 km. Omdat er op het landgoed zoveel aandacht is voor natuur en duurzaamheid, past de bijenstal perfect bij Twickel!”

##Kijken op Twickel?
Kom op 11 juli tijdens de landelijke imkerijdag, bezoek het landgoed op 12 en 13 september tijdens de Open Monumentendag! Of fiets ‘de Twickeler Grensweg’, een nieuwe fietsroute rond Twickel. Het imposante landgoed Twickel, onder de rook van het historische stadje Delden (gemeente Hof van Twente), bestaat uit een indrukwekkend 16e eeuws kasteel, een groot landschapspark in Engelse stijl, bossen en landerijen en tientallen pachtboerderijen in de wijde omgeving. Wie de veelgeprezen BBC serie Downton Abbey heeft gevolgd, kan zijn hart ophalen in Overijssel.
De kasteelbewoners, de grafelijke familie Zu Castell-Rüdenhausen, en tientallen medewerkers en vrijwilligers zorgen er samen voor dat het landgoed niet alleen een parel van Overijssel blijft maar ook een belangrijk onderdeel van ons nationaal erfgoed. Geen wonder dat Twickel, de provincie Overijssel, de gemeenten Hengelo, Hof van Twente, Borne en Regio Twente met het Pact van Twickel de kwaliteit van het landgoed en de wijde omgeving willen behouden en verder versterken. Meer informatie: www.twickel.nlDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016