Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Gastheer op het water

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De Overijsselse meren en waterwegen zijn populair bij watersportliefhebbers. In het vaarseizoen, tussen 1 mei en 1 oktober, is het razend druk op de Overijsselse wateren. Je komt er van alles tegen, variërend van grote plezierjachten tot kano’s of waterscooters. Maar welke regels gelden er eigenlijk op het water en hoe zorg je ervoor dat het geen chaos wordt?

Vlot en veilig
Net als op de weg gelden er ook in het scheepvaartverkeer regels en voorschriften om de veiligheid voor iedereen op het water te garanderen. Iedere schipper, zowel uit de beroeps- als recreatievaart, moet zich hier- aan houden. De strekking van deze regels: vermijd roekeloos vaargedrag en veroorzaak geen onveilige situaties of overlast. De inspectie scheepvaart contoleert of men zich aan deze voorschriften houdt.

Melding
Scheepvaartinspecteur Bouke Schaafsma: “In het hoogseizoen voeren we bijvoorbeeld controles uit in Nationaal Park de Weeribben-Wieden. Dit doen we samen met politie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de gemeente Steenwijkerland. Eén van de meest voorkomende overtredingen is te snel varen. Als er een melding binnenkomt, kan
de meldkamer zien wie van ons het dichtst in de buurt is. Bij staande houding informeren we de overtreder over wat hij verkeerd doet en krijgt hij een waarschuwing. Als het om een ernstige overtreding gaat, hebben we de bevoegdheid om een boete uit te delen.” “Eigenlijk gedragen mensen in Overijssel zich heel netjes op het water,” vertelt Bouke. “Bij een alcoholcontrole twee jaar geleden waren 15 van de 1.000 testen verdacht en leidde er uiteindelijk slechts één tot een bekeuring.”

Inspectieboot gestolen
“Eén van de gekste dingen die ik in de afgelopen jaren heb meege- maakt, is dat ons patrouillevoertuig door derden op sleeptouw werd genomen. Het kwam goed en dit baldadige gedrag is flink bestraft. We moeten namelijk op elk moment inzetbaar zijn bij levensbedreigende situaties en zonder boot lukt dat niet. We komen tijdens onze controles vanalles tegen. Zo hebben we eens een paar inbrekers gepakt die na een diefstal per boot wilden ontsnappen, een meisje geholpen wiens voet tussen de spaken van haar fiets was geraakt en meegezocht toen er iemand was vermist bij de Wijthmener plas in Zwolle.”

Gastheer
De scheepvaartinspecteur adviseert bij alles wat met het dagelijks beheer van vaarwegen, technische installaties, bruggen en sluizen te maken heeft. Naast beheer en onderhoud van vaarwegen zetten Bouke en zijn collega’s in op goed gastheerschap, zodat de vaarwegen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden. Maar ook als je een vergunning aanvraagt voor het organiseren van een evenement op of aan het water, denken Bouke en zijn collega’s graag met je mee.

Mooiste werkplek
Het patrouillevaartuig De Belter, voornamelijk ingezet voor inspecties in Nationaal Park de Weerribben-Wieden is volgens Bouke Schaafsma de mooiste werkplek van de provincie.
Het schip is sinds april dit jaar ook het eerste overheidsvaartuig met het Green Award Certificaat, het keurmerk voor schone zeeschepen en binnenvaartschepen. Meer informatie: www.overijssel.nl/varen.

Waterfeiten Overijssel

• 155 kilometer provinciaal water waarvan 130 kilometer vaarweg. 

• 6 bediende brug/sluiscombinaties en 2 sluizen. 

• 19 bediende bruggen, waarvan 3 op afstand. 

• 5 automatische bruggen. 

• Al deze bruggen gaan in de maanden juni, juli en augustus samen zo’n 100.000 keer open voor de scheepvaart. 
Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016