Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

H-a-h juni 2015 Zwemmen in natuurwater

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wat is er fijner dan op een warme zomerdag in heerlijk fris natuurwater te springen? In Overijssel liggen 41 officiële zwemplassen, waarvan er 18 openbaar toegankelijk zijn. Het water in al deze zwemplassen wordt tijdens het zwemseizoen regelmatig onderzocht op verontreiniging.

Waterkwaliteit
Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) kun je soms (tijdelijk) niet in een bepaalde zwemplas zwemmen. Bekende oorzaken zijn zwemmersjeuk, blauwalg of een slechte kwaliteit van het zwemwater. Om op tijd maatregelen te kunnen nemen, controleert de provincie samen met de waterschappen de waterkwaliteit van de officiële zwemplassen. Kijk voor alle zwemplassen en de actuele waterkwaliteit ervan op www. zwemwater.nl.

Schoner
Uit onderzoek blijkt dat het zwemwater in Overijssel steeds schoner wordt. De kwaliteit van het water voldoet ruimschoots aan de Europese richtlijnen. Lees meer op www.overijssel.nl/overijsselsfeit.

Rivierwater
Zwem niet in de IJssel en in andere rivieren. Door scheepvaart, sterk aflopende oevers, sterke stroming en draaikolken loop je als zwemmer gevaar en je kunt door de wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen of onderkoelt raken. Ook de (zwem)waterkwaliteit van deze wateren is onbekend. De strandjes langs de rivieren nodigen uit om daar te recreëren. Geniet hiervan, maar laat je niet verleiden om te gaan zwemmen.

Zwemtips

  • Zwem alleen in officiële zwemplassen.
  • Ga nooit alleen zwemmen.
  • Duik nooit in ondiep of troebel water.
  • Zwem niet in de buurt van schepen, sluizen, afvoersluizen of in sterk stromend (rivier)water.
  • Houd je aan de regels en let op waarschuwingsborden en afzetlinten.


Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016