Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jongerenraad bij Lang Leve de Club Overijssel viert het 200 jaar koninkrijk

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Overijssel viert het 200 jarig bestaan van het koninkrijk

Door Arend-Jan de Koning en Jochem ten Thij

Zaterdag 25 april was het zover; 200 jaar koninkrijk kwam naar Zwolle toe, met als thema het recht op verenigen en vergaderen. Lang Leve De Club was een dag in teken van de vrijwilligers in Nederland, hun daden en hun toekomst.

De dag bestond uit 2 delen, een gesloten deel voor genodigden van vrijwilligers en een open deel waarbij iedereen op kon komen dagen. Het gesloten gedeelte begon met een ontvangst in de foyer van het Provinciehuis Overijssel, waar de Jongerenraad de kans kreeg om enkele beroemdheden te ontmoeten zoals Erben Wennemars, Michel Mulder en Albert Verlinde. Na ontvangst ging iedereen naar de Statenzaal, en werden er speeches gehouden door Henk te Velde en Josje den Ridder over het belang van de vrijwilligers, de toekomst van het vrijwilligerswerk en van de clubs.

Workshops

Hierna ging iedereen naar één van de zeven workshops die georganiseerd waren door verscheidene instanties, waaronder de Jongerenraad Provincie zelf. Deze workshop ging over de toekomst van de politieke partij met als vraagstuk: “Is de aloude verenigingsvorm nog wel adequaat voor de politieke partij van de toekomst?” De workshop begon met een introductie door moderator Reinier Mulder, gevolgd door een debat tussen Sywert van Lienden (24) en Hans Prakke (66). Zij lieten het publiek de toekomst van de Nederlandse politiek zien door ogen van een jongere en een oudere politiek deskundige. Op dit moment was het tijd voor het interactieve deel met de deelnemers (waaronder ook minister Plasterk) waarbij zij “over de streep” gingen spelen en vervolgens in groepjes onder leiding van Jongerenraadsleden Siebe, Rick en Carla gingen debatteren over enkele stellingen zoals: ‘Een politicus die duidelijk is en te snappen valt is snel verdwenen uit de politiek’ en ‘Het draait teveel om de ‘poppetjes’ en te weinig om de standpunten’. Nadat de deelnemers hun meningen hadden geuit en beargumenteerd werden deze samengevat tot standpunten die werden voorgelezen in het laatste gedeelte van het gesloten deel in de Statenzaal.

Een deel van de Jongerenraadsleden was aanwezig bij de workshop ‘de club 3.0’, waar ook koningin Máxima en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld aanwezig waren.

De workshop ‘club 3.0’ ging over vernieuwingen in de structuur over hoe mensen iets willen ondernemen, neem als voorbeeld fietsen. Dit gaat tegenwoordig niet alleen meer via traditionele clubs, maar gaat ook veel via Facebook. Om hierover te vertellen was voorzitter van de NOC*NSF André Bolhuis aanwezig. Hij vertelde over het feit dat de clubs zoals we ze nu kennen te ouderwets zijn. Want zo vond hij, dat mensen tegenwoordig veel meer vrijheid willen, en niet alleen meer vast bij één club willen. aan het einde van het verhaal werd er nog even gediscussieerd over wat clubs en verenigingen het best konden doen.

Koning en koningin

Nadat de workshops om stipt om 12:20 waren beëindigd begaf iedereen zich snel terug naar de Statenzaal, waar de koning en koningin aanwezig waren om het laatste gedeelte bij te wonen. Na de conclusies van de workshops en het aanbieden van een cadeau aan de koning, bestaande uit een

USB-stick met de beste ideeën uit Nederland voor de toekomst van de club, was het tijd voor de lunch en was de ochtend daarmee afgelopen.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016