Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Ank Bijleveld-Schouten Commissaris van de Koning in Overijssel 70 jaar Vrijheid

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Op 10 april kwam de geheel herziene film ‘Oorlog in Overijssel’ uit. Het dagelijks leven in de oorlog, gezien door de ogen van de gewone Overijsselaars.

Bij de premiére van de film sprak ik met een man die als jongetje getuige was van de intocht van de Duitse troepen in Zwolle in mei 1940. Het was indringend om naar zijn herinnering te luisteren, terwijl op de achtergrond juist dat moment waarover hij sprak in beeld kwam. Inclusief hemzelf, als zesjarig jochie, verbaasd kijkend naar de marcherende soldaten.

Dit beeld zette me aan het denken. Je ziet ons vrije land overgenomen worden door een totalitair regime. Het begin van de Tweede Wereldoorlog. De rest is geschiedenis. De vrijheid en de democratie die we vijf barre jaren later tegen een enorme prijs herwonnen is zelfs 70 jaar later beslist niet vanzelfsprekend. We moeten blijven stilstaan bij de oorzaak en de gevolgen van de oorlog. We moeten onze democratie onderhouden en beschermen, door ons in te zetten voor een tolerante samenleving en door open te staan voor andere meningen. We moeten onze vrijheid blijven vieren, tegen elke prijs.

Daarom ben ik blij met deze film. Ik ben ook blij met de vele herdenkingen en de toenemende belangstelling daarvoor. En ik ben blij dat we onze vrijheid zo uitbundig samen kunnen vieren op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Misschien zien we elkaar daar wel. En bent u niet in de gelegenheid? Volg het dan hier live op www.jijenoverijssel.nl.

drs. Ank Bijleveld-Schouten Commissaris van de Koning in OverijsselDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016