Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Film Oorlog in Overijssel Bezetting, oorlogsjaren en bevrijding

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De provincie Overijssel is 70 jaar geleden bevrijd. Omdat er de afgelopen jaren veel bijzonder Overijssels beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken is, brengen provincie Overijssel en Historisch Centrum Overijssel een update van de film ‘Oorlog in Overijssel’ uit. Op deze pagina vind je informatie over jouw provincie Overijssel Film Oorlog in Overijssel:

  • Bezetting
  • oorlogsjaren
  • bevrijding

Roland de Jong, Historisch Centrum Overijssel:
Met dit nieuwe beeldmateriaal hebben we de bestaande film uit 1990 een kwartier verlengd. De film duurt nu 45 minuten en bestaat grotendeels uit amateurbeelden. Soms gefilmd met gevaar voor eigen leven.

Een bijzondere scene die is toegevoegd, is een scene van een jongetje met een Jodenster. Lachend op straat, spelend met zijn vriendjes.

Roland: “Voor zover ik weet is dit het enige bewegende beeld dat we hebben van een kind met een Jodenster. We weten helaas niet wat er tijdens de oorlog met dit jongetje gebeurd is, waarschijnlijk heeft hij de oorlog niet overleefd.”


Kijken:

De komende weken is de film op verschillende plekken in Overijssel te zien. Kijk voor meer informatie op
Oorloginoverijssel.mijnstadmijndorp.nl

Je kunt de film ook op de website bekijken. Omdat de film een educatieve insteek heeft, biedt HCO, speciaal voor scholen, de film op de website ook in drie losse delen aan: bezetting, oorlogsjaren en bevrijding.

Voor meer informatie over de bevrijding van Overijssel kijk op JIJ & Overijssel 70 jaar bevrijdDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016