Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij geniet Stemvork

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wat zullen we vanavond eten? Pasta, prei of pikante kip? Verse vis, fondue en vlaflip? Elke dag valt er wat te kiezen. Meerdere keren per dag zelfs, als je ook de ochtendpap
 en de lunchboterham meerekent.

Een heel ander soort kiezen dan in het stemhokje. Toch hebben die verschillende manieren van kiezen wel iets met elkaar te maken. Er wordt namelijk in onze provincie Overijssel heel veel voedsel geproduceerd, grotendeels op ons prachtige platteland. Over de omstandigheden waarin het koeien houden, aardappels verbouwen, eieren leggen gebeurt, heeft de provincie wel iets te zeggen. En jij dus ook, via het stemhokje. Het mooie is nu dat we ook voor en na de verkiezingen iets te kiezen hebben. Eet ik elke dag vlees of sla ik eens een dagje over? Koop ik producten van het seizoen of vooral zo goedkoop mogelijk? Kook ik zelf of zet ik iets kant-en-klaars op tafel? Allemaal individuele keuzes die bij elkaar opgeteld mede bepalen hoe onze wereld ver af en dichtbij er uitziet: je kunt stemmen met je vork. Nu is er wel een probleem: er valt zóveel te kiezen dat je er horendol van kunt worden. Van de 10.000 producten in een gemiddelde supermarkt kun je een flinke aanval van keuzestress krijgen of zelfs keuzeverlamming.

Echt eten

Hoe daar mee om te gaan?

Echt eten, niet te veel, vooral planten

...geeft de Amerikaanse voedseljournalist Michael Pollan als bruikbaar advies. ‘Echt eten’ komt volgens hem neer op iets dat je (over) grootmoeder als eten herkend zou hebben. En dat betekent vooral zélf koken. Mensen die hun eigen maaltijd bereiden, eten gezonder, blijkt uit onderzoek. Lekker moet het natuurlijk óók zijn en waarom zou je daarom niet met je vork stemmen voor die vele heerlijke producten van het Overijsselse land?

Pasta met spinazie en kastanjechampignons

####Ingrediënten
• 1 ui
• 1 teen knoflook
• 200 gram kastanjechampignons
• 4 blaadjes salie
• 2 kilo verse spinazie
• 1 deciliter room
• Peper en zout
• Nootmuskaat
• Penne (pastasoort)
• Geraspte oude of belegen geitenkaas

We koken iets met een van de eerste verse voorjaarsgroenten: spinazie. Fruit de gesnipperde ui. Bak de in plakjes gesneden champignons, het uitgeperste teentje knoflook en de fijngehakte salie mee, met het deksel schuin op de pan. Breng ondertussen de gewassen spinazie in een ruime pan aan de kook, met aanhangend water. Giet de gare spinazie af in een vergiet en druk er met een bordje een deel van het vocht uit. Pureer de spinazie een beetje met een staafmixer (zodat er geen stelen meer in zitten, maar het geheel toch nog een beetje grof blijft). Roer er de champignons door en breng op smaak met de room, peper, zout en een snuf nootmuskaat. Serveer met de geraspte geitenkaas bij de volgens de verpakking gaar gekookte penne.

Eet smakelijk!

Dit recept is ingestuurd door voedsel- journalist Michiel Bussink uit Lettele. Een smakelijke vertaling van het thema ‘Kiezen’. De volgende Jij & Overijssel gaat over ‘De koers van Overijssel’. Heb jij een recept dat hierbij past? Laat het ons weten! Bekijk het initiatief lekker eten gewoon uit Overijssel voor meer smakelijke Overijsselse duurzame initiatieven!Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016