Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij bedenkt Groene musketiers gaan voor zonnepark

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een zonnepark in Lemelerveld, dat is de wens van de Groene Musketiers (vlnr) Ed van der Post, Henri Berends en Han Pot.

Een klein initiatief, geboren uit een grote droom; een duurzame samenleving. Met het zonnepark willen ze in de toekomst ongeveer 120 gezinnen van energie voorzien. Ed van der Post, één van de drie Musketiers, vertelt over het initiatief.

Zonnepark

We willen graag een zonnepark realiseren. Een dynamisch park waarbij innovatieve ontwikkelingen worden doorgevoerd. Een zonnepark met een open, educatief karakter zodat het ook voor toeristen aantrekkelijk wordt. Wij willen als Groene Musketiers onze kennis delen en inwoners, organisaties en overheden ‘prikken’, zodat we samen kunnen werken aan een duurzame samenleving.

Concepten

Voor het zonnepark hebben wij vorig jaar een subsidie ontvangen van de provincie Overijssel. Met deze subsidie hebben we een aantal mogelijke locaties onderzocht en een haalbaarheidstudie gedaan. We hebben twee locaties op het oog en voor deze locaties een aantal concepten bedacht. Die hebben we aan de gemeente en de provincie voorgelegd. Twee van deze modellen hebben we daarna verder uitgewerkt. Eén concept waarbij het zonnepark niet alleen energie levert, maar ook een attractiewaarde heeft, én het andere concept is een park waarbij de ondergrond een andere functie krijgt. Bij het eerste concept kun je denken aan een zonnepark waarbij ook aandacht wordt besteed aan kunst. De zonnepanelen zijn bijvoorbeeld gekleurd of in kunstobjecten verwerkt, mensen kunnen tussen de panelen door wandelen om zich te laten inspireren en informeren. Bij het tweede concept zijn de panelen wat hoger van de grond geplaatst zodat er vee onder kan lopen. Het eerste concept is een unicum in Europa en het tweede bestaat nog niet in Nederland. Mooi dat dit in Overijssel bespreekbaar is.

Verschillende verwachtingen

Tijdens het tweede gesprek hebben we onze ideeën gedeeld maar helaas zag de provincie ze niet zitten. Gelukkig bleek het een misverstand, we waren beiden met verschillende verwachtingen het gesprek in gegaan. De provincie verwachtte op dat moment inrichtingsvoorstellen voor de locaties en wij hadden nog nieuwe voorstellen uitgewerkt. Binnenkort zitten we weer met elkaar aan tafel om te kijken waar de provincie met haar kennis en netwerk kan bijdragen.

Kleine initiatieven

Het is lastig om als klein initiatief je plannen te realiseren. Het gaat niet alleen om de ideologie. Ook bij de overheid wordt gekeken naar rendement en wetenschappelijke onderbouwing. Ik blijf echter geloven dat het gedachtegoed heel belangrijk is en dat wij ons park uiteindelijk zullen realiseren. Ik wil de overheid zeggen: blijf alsjeblieft ook de kleine initiatieven ondersteunen! Het hoeft niet veel te kosten om aan te tonen dat iets werkt. Later kan het wel op grotere schaal worden uitgevoerd. Mijn ervaring is dat de samenleving en de overheid nog niet helemaal klaar zijn voor burgerinitiatieven. Alle begin is lastig. De overheid zal aanpassingen in de organisatie moeten doorvoeren en de inwoners en ondernemers zijn aan zet! Kom ook zelf met innovatieve ideeën voor een duurzame samenleving!

Mijn stem

Op dit moment kom ik met mijn werk veel in aanraking met de overheid. Ik ben blij dat de overheid wil investeren in duurzame initiatieven. In de toekomst hoop ik op nog meer bereidheid om te investeren in nieuwe initiatieven, zodat deze ook op grotere schaal van de grond kunnen komen. Daarom kunnen de Provinciale Staten op 18 maart ook zeker op mijn stem rekenen!

Nieuwsgierig naar alle initiatieven van de Groene Musketiers? Kijk op De Groene Musketiers.

Nieuwe Energie, Overijssel heeft het

Het programma Nieuwe Energie van de provincie Overijssel heeft als doel om in 2020, 20% Nieuwe Energie uit biomassa, bodem, wind en zon te halen. overijssel.nl/nieuweenergie.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016