Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij recreeert Cultuur als zandbak in je eigen speeltuin

Onderdeel van:

Onderdeel van:

“Alles van waarde is weerloos.” Het motto van de oude dichter Lucebert had in neon kunnen staan, op de verregende Scheepvaartstraat in het Deventer havengebied.

Het theaterschip Drost van Salland hangt in stevig nat zwart aan haar trossen. Aan de overzijde, in de omgebouwde Bodenloods, brandt de kachel. De werkplek van Erik-Jan Post, directeur van het Huis van de Amateurkunst. Het pand, waarvan de dakplaten het gesprek van een regenritme voorzien, huisvest een jongerentheater, met grote speelvloer en banken voor het publiek.

Vrachtschip

Het verhaal van Erik-Jan begint negen jaar geleden. Hij krijgt in een moment van stevige culturele ondernemingsdrang het roer in handen van het vrachtschip, dat als jongerentheater vele nautische mijlen dienst zal doen. Als broedplaats voor voor- stellingen en producties met jongeren uit de regio.

Durf te specialiseren!

Een mooie tijd, maar het motto ‘koop een boot, werk je dood’, begon na jaren van liefdevol onderhoud zijn tol te eisen. Erik-Jan en zijn organisatie verhuizen naar de vaste wal, met centrale verwarming in een eigen theater. Wekelijks spelen er meer dan 100 leerlingen, in leeftijd variërend van 8 tot 17 jaar, in het haventheater.

Speeltuin

Deze broedplaats beperkt zich al lang niet meer tot de regio. Erik-Jan: “De ambities zijn fors om een eigen speeltuin te creëren. Met de theater- school als zandbak waarin nieuw talent vorm krijgt.” Op topniveau voorstellingen kunnen aanbieden, en blijven werken aan festival Havenwerk, dat in heel het land naam maakt op het gebied van jongerentheater en amateurkunst. Maar dat woord dekt de lading niet. Het gaat om theater op topniveau, ook in de samenwerking die ze aangaan met andere clubs. Bijvoorbeeld met The Young Ones uit Zwolle.

Subsidiekranen

Er is minder geld in omloop voor dit soort initiatieven: subsidiekranen draaien steeds verder dicht, en ook vanuit het bedrijfsleven is het lastig om aan financiering te komen. Toch houdt het Theaterschip het hoofd boven water. Door kwaliteit te bieden, creatief te zijn en nieuwe wegen in te slaan. En te durven specialiseren. Zo wil Erik-Jan graag Europa in, om ook internationaal met gelijk- gestemde organisaties kennis uit te wisselen. Juist jongeren kun je prikkelen op een andere manier te denken. En Erik-Jan weet stellig dat hij zijn ‘zandbak’ nooit zal verloochenen om dat voor elkaar te krijgen. Want Overijssel biedt hen de juiste omstandigheden om te kunnen groeien en hun zaadjes te blijven planten. Zoals wel blijkt bij hun paradepaardje, festival Havenwerk.

Festival Havenwerk: 30 en 31 mei in het Havenkwartier, Deventer.

Door subsidie van bijvoorbeeld provincie Overijssel en Deventer wordt ook dit jaar weer een spannende programmering neergezet. Meer dan 800 deelnemers verzorgen optredens. Havenwerk is gastheer van 200 theaterleerlingen uit Nederland die het festival bezoeken. www.festivalhavenwerk.nl.

Week van de Amateurkunst: 30 mei tot en met 7 juni

Overijssel wil jong talent een toekomst bieden. Daarvoor is investeren in talentontwikkeling nodig. Overijssel richt zich op het versterken van de samenhang in cultuuronderwijs, van basisschool tot kunstvakopleiding. Daarom ondersteunt Overijssel ook dit jaar de week van de Amateurkunst. Heel toepasselijk bij dit verhaal is het thema ‘De Kleine Artiest’, over kinderen, kunst en creatieve jongeren. Week van de AmeteurkunstDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016