Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij reist Ik kies voor het OV

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Andreas Lindeboom heeft een auto, waarmee hij in drie kwartier naar zijn werk kan rijden. Dat doet hij niet.

Andreas kiest er bewust voor om de auto als het even kan te laten staan en met het openbaar vervoer naar zijn werk te reizen. Ondanks het feit dat hij dan een keer zo lang onderweg is.

Andreas:

Het openbaar vervoer is een mooie manier
om van A naar B te komen. Ik vind het idee achter het openbaar vervoer heel leuk en vind het belangrijk dat er, door bijvoorbeeld de overheid, geld en aandacht aan besteed wordt. Het is toch vreemd dat er iedere dag auto’s op de weg rijden en in de file staan, met drie lege plekken er in? Met de auto ben ik een keer zo snel op mijn werk. Maar ik wil, bij wijze van experiment, deze manier van reizen een paar maanden uitproberen.

Onderweg

Als Andreas ’s ochtends op zijn werk in Lelystad arriveert, heeft hij er al een hele reis opzitten. Hij fietst van zijn woonplaats Hattem (Gelderland) naar het station in Zwolle.

Daar pakt hij de trein naar Lelystad (Flevoland), waar hij de laatste vijf kilometer van zijn reis per OV-fiets aflegt. Al met al is hij bijna anderhalf uur onderweg.

Andreas:

Vooral het fietsen spreekt me aan. Als ik ’s avonds thuis kom, heb ik er al dik een uur sporten op zitten. Op de fiets kan ik mijn hoofd leegmaken en ik krijg er energie van. Een ander voordeel van deze manier van reizen is dat ik in de trein mijn aandacht niet bij de weg hoef te houden. En er is altijd wel een zitplaats op mijn traject.

Haperende techniek

Toch heeft Andreas wel kanttekeningen bij zijn reis.

Het fietsen vind ik heel fijn, maar het is wel iedere ochtend lastig om je fiets te stallen bij het station in Zwolle. En ook met de OV-fietsen zijn er soms problemen met weigerende poortjes en haperende techniek. Het internet in de trein werkt niet altijd, waardoor ik niet kan werken in de trein. Dat is frustrerend. Soms ben ik wel geneigd om het experiment af te breken en gewoon weer de auto te pakken. Maar tot nu toe hou ik vol. Hoewel, als het echt heel slecht weer is, pak ik de auto.”

Bijna thuis

Maar het leukste van reizen is toch wel het thuiskomen. Andreas:

Het mooiste stukje van mijn reis? Vanaf de nieuwe spoorbrug van Zwolle naar Hattem fietsen. Dan hoef ik niet meer te trappen en ben ik bijna thuis!

Ketenmobiliteit

De provincie Overijssel investeert samen met de provincies Gelderland en Flevoland in de kwaliteit van het reizen met het openbaar vervoer. De provincies willen onder andere de ‘keten’ stimuleren. Dat is de manier van reizen waarbij mensen gebruik maken van meerdere vormen van openbaar vervoer, zoals Andreas, die zowel gebruik maakt van de trein als de OV-fiets. De provincies dragen zorg voor openbaar vervoer en de randvoorwaarden, zoals goede wegen en fietspaden, zodat de reiziger zelf kan bepalen hoe hij wil reizen. Meer informatie op overijssel.nl/bereikbaar

Hoe belangrijk vind jij openbaar vervoer?

Reageer op dit artikel en maak gebruik van je stemrecht op 18 maart!Downloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016