Start initiatief

Erfgoedcongres Overijssel 2015 'Erven met hart en ziel'

Provincie Overijssel

Ruim 150 deelnemers bezochten donderdag 5 maart 2015 het Erfgoedcongres van de provincie Overijssel in de rijksmonumentale Lebuinuskerk in Deventer. Het programma bood inspiratie en inzichten op erfgoedgebied, maar gaf ook alle gelegenheid aan partijen uit de sector om elkaar te ontmoeten. Dat leverde een intensieve uitwisseling van kennis, ideeën én visitekaartjes op. De exclusieve (muzikale) verhalen over erfgoed van Theatergroep BOT en schrijver Tommy Wieringa vonden bijval onder de aanwezigen. “Dit is een traditie om voort te zetten” vond Hester Maij, gedeputeerde voor Landelijk Gebied en Culturele Infrastructuur, dan ook.

Congres in het Provinciehuis

Erfgoedcongres

Gedeputeerde Hester Maij en presentatrice Inga Tjapkes sluiten het Erfgoedcongres Overijssel gezamenlijk af met schrijver Tommy Wieringa.

“Hier voelen we ons thuis!” verwoordde Hester Maij het algemene gevoel van aanwezigen over de prachtige locatie van het Erfgoedcongres Overijssel. Erfgoed neemt een belangrijke plek in in het cultuurbeleid van de provincie Overijssel. En wat Hester Maij betreft, blijft dat zo. Tot genoegen van de deelnemers, die zonder uitzondering een grote passie voor erfgoed delen.

Kiezen of behouden?

Toch gaan veel van de gesprekken tijdens de dag over hoe je die passie ook in het behoud van erfgoed kunt omzetten. Is erfgoed nu een lust of een last? ‘Cultuur en erfgoed kosten de maatschappij nu eenmaal geld’, klinkt het in één van de werkgroepen. Maar is dat geld er? Moeten we durven keuzes te maken? Duidelijk werd dat niet alleen de experts, maar vooral de inwoners van Overijssel de waarde van erfgoed bepalen.

Inhoud en betekenis boven geld

De persoonlijke betrokkenheid bij erfgoed is groot. De één vecht voor behoud van Sallandse boerderijen, de ander voor een monumentale kerk of molen, tradities en gebruiken, een streektaal, restauratietechnieken of een ambacht als Staphorster Stipwerk. Dat het geld kost, daar is iedereen het over eens. Maar ook dat het belangrijk is om meer te sturen op het concept of programma, dan op geld. ‘Toon het belang én de betekenis aan van het erfgoed voor de maatschappij. Vertel het verhaal.’ klinkt het in de zaal.

Verhalen

Die betekenis laat zich mooi vatten in verhalen.

Laat de menselijke kant van de geschiedenis zien

Vindt historicus Ewout van der Horst.

De verhalen waar we geen archieven voor hebben. Dat is belangrijk voor latere generaties om de betekenis te begrijpen van tradities en gebouwen, maar ook om te investeren in behoud.

De indringende miniatuurversie van de voorstelling ‘Het Geluid van…’ van theater BOT laat de deelnemers op een muzikale manier het verhaal van de Lebuinuskerk beleven. Tommy Wieringa vertelt zijn verhaal met woorden. Met een sprankelend verhaal over zijn liefde voor levend erfgoed in de vorm van bomen, besluit hij de dag.

Het film- en fotoverslag.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 21-11-2019 15:4

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief