Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Mageler Es Den Ham Pruf'n en Loer'n op en rondom de Mageler Es


Aangesloten experts

Media {{draggableItems.length}}

Lovers

Pruf'n en Loer'n op en rondom de Mageler Es in Den Ham

Het doel van het project is om de kwaliteiten van de Mageler Es te versterken zodat het meer kan bieden voor de inwoners van Den Ham en de recreanten. We willen het een thuisplek laten zijn om te verblijven en te genieten.

Meerwaarde
Met uitzichten die je niet kunt beschrijven maar die je moet zien. Met een terugblik op de historie, met nieuwe cultuur, andere landbouw bestemmingen, met paardenroutes, wandelpaden met oude verhalen, de Joodse geschiedenis kan de Mageler Es een meerwaarde worden voor inwoners, verblijfsrecreanten uit de regio en toeristen.

Doel
Het doel is om dit te doen door mensen weer de oude staat van de es te kunnen laten beleven: kleine kavels en oude graangewassen. Met een verfraaiing van het landschap en de accentuering en zichtbaar maken van de joodse geschiedenis. Mensen kunnen de Mageler Es beleven door te “Loer’n en Pruv’n”.

Wandelen over de Mageler Es maar ook genieten van lokaal ontwikkelde producten van oude gewassen en graangewassen van de Mageler Es zoals een ‘Es biertje’, een ‘Mageler broodje’, een ‘korrel-borrel’. Dit alles wellicht op een jaarlijkse picknick op de top van de Mageler Es.

Gerealiseerd:
Inmiddels zijn in het voorjaar van 2016 de bermen van de Mageler Es ingezaaid met een mengsel voor bloemrijke bermen.
Eveneens is een stuk grond ingeruimd voor een bijbelse tuin. Het ontwerp van de Bijbelse tuin is gemaakt door Kristian Lammertink, student van AOC Oost in Almelo.
In de nieuwe tuin zijn meerdere planten opgenomen die ook in de Bijbel voorkomen en in het ontwerp zijn het Alfa (begin)en het Omega (einde) teken opgenomen. In de nieuwe tuin worden in de toekomst rondleidingen gehouden en er wordt een educatief traject aan verbonden. Precies tussen de twee Joodse begraafplaatsen wordt de nieuwe Bijbelse tuin een belangrijke verbinding tussen historie en religie.Downloads

Natuur Kunst en Cultuur
Laatst bewerkt op: 04-08-2016