Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij blikt terug Op handelsmissie in St. Petersburg!

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In de vorige Jij & Overijssel vroegen we om oude plaatjes met mooie verhalen. Van het Historisch Museum in Vriezenveen kregen we deze bijzondere ansichtkaart:
een Overijsselse handelsmissie, helemaal in St. Petersburg. Een mooi voorbeeld van ondernemend Overijssel!

Ansichtkaart van de Nevski Prospekt in St. Petersburg

Van economische sanctie en handelsboycot hebben
onze voorouders uit Vriezenveen waarschijnlijk nooit gehoord. De Rusluie deden hun ding en waren druk met hun handel, los van de toestand in de wereld. Deze groep Overijsselaars, dreven bijna twee eeuwen onophoudelijk handel met Rusland. Ze vestigden zich in St. Petersburg. De stad waar Vladimír Poetin enkele eeuwen later werd geboren. Deze ansichtkaart kwam in een Vriezenveens koopmansgezin terecht door het langdurige verblijf van familieleden in deze Russische stad.

Tussen 1720 en 1917 waren de Vriezenveense ondernemers daar graag geziene ondernemers.

En ze bezaten niet de minste plekken. Zo toont ons deze ansichtkaart van de Nevski Prospekt, de belangrijkste straat in de stad, de Hollandse kerk. Sinds 1834 kwamen de Vriezenveense en Hollandse gemeenschap met veel zeevarenden hier zondags bijeen. Ook wisten ze de kerk en het zakenleven goed te combineren, want in de aanpalende gebouwen zaten winkels met ... u raadt het al: Vriezenveners.

In 1917 was de ‘Russische connectie’ voor de Vriezenveners over en uit. De Revolutie maakte een einde aan deze succesvolle handelsrelatie. De sporen van deze ondernemende Overijsselaars zijn nog te zien in het Historisch Museum Vriezenveen. Meer informatie: www.historischmuseumvriezenveen.nl

Heb jij een mooie historische foto waarover je graag wat vertelt?

Stuur je reactie voor 31 december naar jij@overijssel.nl of naar het redactieadres.

Misschien staat jouw foto
in de volgende Jij & Overijssel.Downloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016