Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Ontwikkelt Meer Pixels op je echo

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wim van Hoeve, gepromoveerd in het nano-lab van de Universiteit Twente, is het brein achter de uitvinding. Na zijn promotie begon hij het bedrijf Tide Microfluidics. Om het bedrijf verder te laten groeien in de internationale markt, werkt hij sinds 2014 samen met Bernd Vinke.

Het is alsof je naar HD-beelden kijkt

Betere echo’s

Wij hebben een apparaat ontwikkeld dat contrastvloeistof maakt die beter zichtbaar is in het lichaam,

vertelt Bernd.

Zo krijg je een echo met scherper beeld. Het is alsof je echo meer pixels heeft en je naar HD-beelden kijkt.

Wim:

Dit kan een enorm verschil maken in de opsporing van ziektes. Door onze vloeistof zie je bijvoorbeeld op de echo de groei van kleinere structuren in organen, het begin van kanker. Zo kun je deze ziekte eerder bestrijden.

Echo voor dummies

Bernd legt uit hoe het maken van een echo werkt:

Voor bepaalde echo’s krijgt de patiënt contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof verspreidt zich door het lichaam. In deze vloeistof zitten kleine belletjes. Een echoapparaat zendt geluid uit; dit geluid weerkaatst op de belletjes in de contrastvloeistof. Het echoapparaat vangt het geluid weer op en zet het om in beeld. Zo krijg je dus een echo.

Formaat belletjes

Het formaat van de belletjes is belangrijk.

In de medische wereld weet men dat kleine belletjes, die allemaal precies hetzelfde formaat hebben, bijdragen aan betere echo’s”, zegt Bernd. “Alleen niemand kon deze tot nu toe maken.

Wim vervolgt:

Wij zijn de enigen in de wereld die deze belletjes precies even groot kunnen maken. Doordat wij weten hoe groot onze belletjes zijn, weten we exact welk geluid er vanaf komt. En dat geluid wordt omgezet in veel scherper beeld. Zo zie je dus veel meer op de echo.

Internationale belangstelling

Dat de mannen iets unieks in handen hebben is duidelijk: er is vanuit heel Europa belangstelling voor de Microbubble Generator. Sterker nog, er wordt zelfs contact gezocht vanuit Amerika! Ook nieuwsgierig? Kijk voor meer informatie op www.tidemicrofluidics.com.

Serie productie

Bernd:

Het prototype is klaar. Dankzij een lening van Regio Zwolle Incubator kunnen we nu de vervolgstap maken, de productie van
een serie apparaten voor academische en industriële onderzoekers.

Wim:

Op dit moment kijken we of het apparaat gebruiksvriendelijk
is en onderzoeken we de werking in medisch onderzoek. Voordat het daadwerkelijk in het ziekenhuis gebruikt mag worden ben je jaren verder.”

Investeren in innovatie

Provincie Overijssel vindt innovatie belangrijk. Daarom investeren we onder andere in de Regio Zwolle Incubator en in het Health Innovation Park.

Regio Zwolle Incubator

Heb jij een goed idee en wil je graag een prototype? Ben je een innovatieve starter en zoek je financiële ondersteuning? Regio Zwolle Incubatorfonds zoekt innovatieve bedrijven die de regionale economie kunnen versterken. Het incubatorfonds verstrekt leningen aan ondernemers met een goed initiatief,

in de fase dat een bank of andere investeerder dit nog niet wil doen. www.regiozwolleincubator.nl

Health Innovation Park

Het Health Innovation Park (HIP) brengt (zorg)ondernemers, kennisinstellingen, zorgverzekeraars en overheden bij elkaar om innovaties te stimuleren en kennis en ervaring te delen. Omdat de ‘Microbubble Generator’ bijdraagt aan een effectievere gezondheidszorg, heeft het HIP Wim en Bernd ondersteund

bij hun aanvraag voor de Regio Zwolle Incubator.

www.healthinnovationpark.nlDownloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Aangesloten bewegingen