Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Reis door het verleden met je voeten in het nu

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De verhalen uit de rijke geschiedenis van Deventer op een bijzondere manier vertellen. Niet in een museum, maar gewoon op straat, op ieder moment van de dag, terwijl je er zelf met de neus –en de voeten- bovenop staat. Dat is het idee achter ‘Verderkijkers’.

Marjolein Sandorp en Timo Bralts werken hard aan de realisatie van Verderkijkers, interactieve beeldschermen in het centrum van Deventer. Een nieuw concept waarin alle aspecten van een historisch museum maar ook de hedendaagse actualiteit een plaats krijgt.

Scrollen door de geschiedenis

Op vijf vaste plekken in de openbare ruimte wordt een groot beeldscherm geplaats die je kunt richten op de gebouwen en de omgeving. Via het touchscreen kun je informatie opvragen over de locaties en maak je een reis door de tijd. Oude foto’s, historisch kaartmateriaal, prenten en schilderijen worden als kaartlagen opgenomen. Marjolein:

Je ontdekt wat de afgelopen eeuwen gebeurd is op de plek waar je op dat moment staat.

Timo:

En welke archeologische vondsten gedaan zijn op die plek. Het is zelfs mogelijk om een blik in de toekomst te werpen, want
we laten ook artist impressions en wensbeelden van inwoners zien. En we kunnen de schermen ieder moment van de dag actualiseren. Zo kun
je bijvoorbeeld tijdens een festival een extra kaart toevoegen die specifiek iets vertelt over dat evenement.

Vooruit lopen

De Verderkijker is een initiatief van het Netwerk Cultureel Erfgoed Deventer, waar Marjolein bij werkt en ontwerpbureau Bestwerk, waar Timo eigenaar van is. Het concept is uniek, Deventer is de eerste stad in Nederland waar Verderkijkers verrijzen. Marjolein:

Deventer heeft maar liefst 1.100 Rijks- en gemeentemonumenten en de gemeente heeft de wens uitgesproken om het erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Dit concept sluit daar bij aan.

De Verderkijkers moeten ieders nieuwsgierigheid wekken. Niet alleen die van de dagjesmensen en bezoekers van de stad, maar ook die van de eigen inwoners. Timo:

Hoeveel weet jij eigenlijk van je eigen woonplaats? Door de beeldschermen leer je je eigen stad beter kennen en begrijpen. Dat is wat mij fascineert.

Fondsen werven

Op dit moment zijn Marjolein en Timo druk
met het werven van fondsen, om de eerste vijf schermen te kunnen realiseren. Marjolein:

Daar is veel geld voor nodig. Software ontwikkelen, schermen maken die tegen een stootje, en het Nederlandse weer, bestand zijn. We hebben ongeveer drie ton nodig om de eerste vijf schermen te maken.

Subsidie

Een derde van dat bedrag is inmiddels binnen.
De provincie Overijssel heeft het idee van de Verderkijkers omarmt. Het project heeft een subsidie van 100.000 euro gekregen via de subsidieregeling ‘het Verhaal van Overijssel’. Deze regeling heeft de provincie in het leven geroepen om cultureel erfgoed te behouden, beschermen én te versterken. Alle instanties die subsidie hebben gekregen, zijn uitgeroepen tot ambassadeur van het verhaal van Overijssel. Een taak die Timo en Marjolein op het lijf geschreven is.

Meer informatie www.overijssel.nl/erfgoedverhaalDownloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Commentaar lijst

Rob 24-11-2014 12:26

Wel mooi idee. Maar is het wel verstandig om zoveel geld te investeren in de ontwikkeling van buiten schermen? Deze schermen zijn standaard te koop in de markt. Bovendien: is het niet slimmer om een mobiel platform te realiseren? Aangezien iedereen een mobieltje heeft. Scheelt behoorlijk in de kosten, ook qua onderhoud op de lange termijn.

when will bystolic go generic site forest laboratories patient assistance